Međunarodni nuklearni nadzor usvojio rezoluciju o Ukrajini

Međunarodni nuklearni nadzor usvojio rezoluciju o Ukrajini

Moskva je opisala stav rukovodstva IAEA kao ispolitizovan i faktički netačan.

U rezoluciji koju je u četvrtak usvojio njen odbor direktora, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je, kako se izveštava, „ožalila“ invaziju Moskve na Ukrajinu. Rusija je osudila dokument, nazvavši ga politizovanim i činjenično netačnim.

Rezolucija, koja tek treba da bude objavljena, očigledno poziva Rusiju da dozvoli ukrajinskim vlastima da obnove kontrolu nad svojim nuklearnim lokacijama. Moskva kaže da je tvrdnja da oni već nemaju kontrolu netačna.

Postojale su tvrdnje da su ruske trupe zauzele lokaciju uništene nuklearne elektrane u Černobilju dok su se kretale iz Belorusije prema Kijevu. Rusko Ministarstvo odbrane ih je demantovalo, navodeći da ukrajinski stražari i dalje kontrolišu objekat.

Rojters je 1. marta dao pregled nacrta osuđujuće rezolucije, koji su napisale Poljska i Kanada u ime Ukrajine.

Vest o usvajanju rezolucije, sa samo dva glasa protiv nje na sednici 35-članog odbora, pozdravila je Ukrajina. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba naveo je u tvitu da je to pokazalo da je svet „jedinstven protiv ruskih akcija koje prete Ukrajini i celoj Evropi“.

Predstavnik Rusije u IAEA, Mihail Uljanov, osudio je dokument, tvrdeći da sadrži „namerne politički motivisane laži i greške“. Konkretno, tvrdnja da ukrajinske vlasti nisu kontrolisale nuklearna mesta u zemlji bila je pogrešna, rekao je zvaničnik u nizu tvitova.

Moskva je bila zadovoljna što su „zemlje čije stanovništvo zajedno prelazi polovinu čovečanstva odbile da podrže rezoluciju“, dodao je Uljanov.

Kina je potvrdila da je glasala protiv rezolucije. Njen predstavnik, Vang Kun, rekao je da je dokument „očigledno” prekoračio mandat agencije da nadgleda nuklearnu bezbednost i da je usvajanjem rezolucije podrio poziciju IAEA kao profesionalne, nepolitičke organizacije.

Diplomata se požalio da su neke zemlje „nasilno gurnule“ nacrt i odbacio sugestije drugih članova odbora o tome kako poboljšati dokument.

Ranije u četvrtak, generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi potvrdio je novinarima da su sve mere predostrožnosti koje je agencija preduzela u Ukrajini ostale netaknute.