Makron i Šolc nastavljaju da koordiniraju stavove o ruskom ratu

Makron i Šolc nastavljaju da koordiniraju stavove o ruskom ratu

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc nastavili su „blisku koordinaciju o odgovoru na rat u Ukrajini“ tokom radne večere u Parizu u ponedeljak uveče.

Tako su se dvojica lidera sastala nedelju dana nakon privatne večere održane 25. juna povodom samita G7 u Bavarskim Alpima, prenosi Ukrinform pozivajući se na Mond.

Tokom ove pariske večere, dvojica lidera vratila su se na „glavna aktuelna pitanja na međunarodnom, evropskom i bilateralnom nivou“, navodi se u izveštaju.

Trebalo je da razgovaraju o nezavisnosti EU u oblasti „energije, odbrane i strateških sirovina“, kao io situaciji u Sahelu i sledećem francusko-nemačkom savetu ministara. „Ovakvi pregovori pomažu u izgradnji poverenja i produbljivanju tog poverenja“, posebno nakon samita NATO-a i G7 u Elmauu, rekao je portparol kancelarke Štefen Hebestrajt.

„Postoji razlika da li se takvi intervjui vode licem u lice ili virtuelno“, dodao je on, odgovarajući na pitanje novinara o izvodljivosti takvog putovanja, a ne video konferencijom.

Šolc je istovremeno zahvalio Makronu na pozivu putem Tvitera, napominjući: „Na sastanku G7 u Elmauu, na samitu NATO-a ili ovde u Parizu, dobro je što smo u bliskom kontaktu o mnogim aktuelnim pitanjima današnjice. “

Kako je preneo Ukrinform, Šolc je na samitu u Elmauu rekao da će nacije G7 stati uz Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske agresije.