Makron će sa Bajdenom u Vašingtonu razgovarati o Ukrajini

Makron će sa Bajdenom u Vašingtonu razgovarati o Ukrajini

Očekuje se da će francuski predsednik Emanuel Makron razgovarati o ratu Rusije u Ukrajini sa američkim kolegom Džoom Bajdenom tokom državne posete Sjedinjenim Državama ove nedelje,  obavestio je neimenovani francuski zvaničnik Si-En-En.

Makron bi trebalo da stigne u Vašington u utorak uveče. On će u sredu ujutru održati niz radnih sastanaka o svemiru, biodiverzitetu, klimi i nuklearnoj energiji.

Političke rasprave između lidera SAD i Francuske, prema rečima sagovornika Si-En-Ena, počeće u Beloj kući u četvrtak ujutru posle ceremonije dočeka. Nakon zatvorenih diskusija, biće održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati Makron i Bajden.

Zvaničnik je napomenuo da se Makronova poseta SAD odvija u vreme rata u Ukrajini, kada je „važno potvrditi neverovatno blisku saradnju koju smo imali od samog početka ovog rata, brutalne invazije Rusije i još ranije, pripremajući se za takav scenario“.

„Želimo da u ovom trenutku prilagodimo našu podršku Ukrajini, a Francuska će to organizovati zajedno sa Ukrajinom“, dodao je on.

Makron se poslednji put sastao sa Bajdenom u Njujorku 21. septembra.

Francuski predsednik je već bio u državnoj poseti SAD u aprilu 2018, kada je Donald Tramp boravio u Beloj kući.