Mađarska vlada odbila da se sastane sa američkim senatorima koji su došli u Budimpeštu

Mađarska vlada odbila da se sastane sa američkim senatorima koji su došli u Budimpeštu

U nedelju je dvostranačka delegacija američkih senatora bila u zvaničnoj poseti mađarskoj prestonici i pozvala mađarsku vladu da odmah odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, ali je mađarska vlada ignorisala posetu, prenosi AP.

Senatorka Žan Sahin rekla je da je razočaravajuće što nijedan član mađarske vlade nije prihvatio poziv da se sastane sa delegacijom, ali je „nada i optimista“ da će prijem Švedske u EU biti podnet na ratifikaciju kada se mađarski poslanici ponovo sastanu 26. februara.

Senator Kris Marfi rekao je da je odbijanje Orbanove vlade da se sastane sa delegacijom „čudno i zabrinjavajuće“, ali je mađarski lider odgovoran za održavanje glasanja.

„Dovoljno smo politički mudri da shvatimo da ako premijer Orban želi da se to dogodi, onda parlament može da krene napred“, rekao je on.

Kako je saopšteno, američki senatori Džin Šahin (demokrata) i Tom Tilis (republikanac) predstaviće u Kongresu dvopartijsku rezoluciju kojom se osuđuje povlačenje od demokratije u Mađarskoj i poziva njena vlada da ukine blokadu ulaska Švedske u NATO.

Premijer Mađarske je ranije rekao da bi parlament te zemlje trebalo da ratifikuje prijem Švedske u NATO „na početku prolećnog zasedanja“.

Parlamentarno glasanje bi trebalo da bude formalnost, pošto Orbanova vladajuća partija Fides ima udobnu većinu. Ali lideri Fidesa su početkom februara zahtevali da švedski premijer Ulf Kristersson prvo poseti Budimpeštu pre parlamentarnih izbora.

Kristersson je odbacio dalje razgovore sa Budimpeštom o kandidaturi Švedske, ali je rekao da će biti spreman da se sastane sa Orbanom nakon što mađarski parlament ratifikuje kandidaturu.