Mađarska pojašnjava svoj stav o oružju Ukrajine

Mađarska pojašnjava svoj stav o oružju Ukrajine

Stav Mađarske o isporuci stranog oružja Ukrajini preko njene teritorije nije se promenio, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Budimpešti u utorak uveče. Ranije tokom dana, vlasti u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine izjavile su da im je zamenik ministra inostranih poslova koji je boravio u poseti rekao drugačije.

„Ne šaljemo vojnike ili oružje u Ukrajinu i ne dozvoljavamo oružju da pređe mađarsko-ukrajinsku granicu“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Pačolaj Mate. „Nijedna isporuka oružja nije prešla mađarsko-ukrajinsku granicu i to se neće promeniti u budućnosti, jer to predstavlja bezbednosni rizik za područje Zakarpatja i ugrozilo bi bezbednost mađarskog naroda.

Ova politika je „jasna od početka“ i „ostaje nepromenjena“, dodao je Mate, tako da „svaki novinski portal koji kruži suprotnu izjavu objavljuje netačne informacije“.

Njegova izjava usledila je nakon izveštaja u ukrajinskim medijima – citirajući gradsko veće Lavova – da je zamenik ministra spoljnih poslova Mađara Levente najavio promenu ove politike tokom svoje posete gradu na zapadu Ukrajine.

Prema rečima gradonačelnika Andreja Sadovog, Levente je rekao da Mađarska saoseća sa Ukrajinom i da će dozvoliti tranzit oružja preko svoje teritorije, primiti ukrajinsko vojno osoblje i civile u svoje bolnice i davati stipendije za 1.000 Ukrajinaca na mađarskim univerzitetima.

Leventeovi navodni komentari bili su u suprotnosti sa zvaničnim stavom Budimpešte koji je ranije ovog meseca izneo njegov šef, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Sijarto se trenutno nalazi u Njujorku, gde je pozvao Savet bezbednosti UN da „učini sve što je moguće da se odmah [uspostavi] primirje i započnu mirovni pregovori“ u Ukrajini.

Kijev je više puta kritikovao Budimpeštu zbog nedovoljne podrške ukrajinskom cilju. Mađarski premijer Viktor Orban bio je glasan kritičar sankcija EU protiv Rusije, rekavši prošle nedelje da one uništavaju sopstvenu ekonomiju bloka, a ne nanose štetu Moskvi. Predsednik mađarskog parlamenta pokrenuo je rat reči sa Kijevom prošlog meseca, kada je rekao da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ima „mentalni problem” jer je išao unaokolo i pretio zemljama od kojih je istovremeno molio za pomoć.