Mađarska mora da ojača pravosuđe ‘vrlo brzo’ da povrati milijarde od EU

Mađarska mora da ojača pravosuđe ‘vrlo brzo’ da povrati milijarde od EU

Mađarska mora da ojača nezavisnost svog pravosuđa „vrlo brzo“ da bi imala realne šanse da dobije bilo šta od 15,4 milijarde evra predviđenih za Budimpeštu od podsticaja Evropske unije za oporavak od COVID-a, rekao je visoki zvaničnik EU.

Mađarska može dobiti oko 5,8 milijardi evra (6,20 milijardi dolara) besplatnih grantova i dodatnih 9,6 milijardi evra jeftinih zajmova od EU, ali je blok obustavio sve isplate dok Budimpešta ne sprovede reforme za poboljšanje nezavisnosti pravosuđa i borbu protiv korupcije.

„Oni će morati da usvoje zakone koji će ojačati poziciju sudija, koji će ojačati antikorupcijske akcije“, rekla je Vera Jourova, zamenica šefa Evropske komisije, nakon razgovora mađarske delegacije u Briselu. Izvršna vlast EU ove nedelje.

Jourova, koja je odgovorna za održavanje demokratskih standarda u Uniji od 27 zemalja, dodala je da je unapređenje javnih nabavki u Mađarskoj još jedan uslov.

„Ovo su veoma konkretne stvari, koje je mađarska vlada obećala da će ih ispraviti ili instalirati vrlo brzo… vreme radi protiv njih“, rekla je ona u komentarima odobrenim za objavljivanje kasno u petak.

Mađarska i Poljska su jedine države članice EU koje zaostaju u dobijanju sredstava, usred dugogodišnjih kritika Komisije da njihove nacionalističke, populističke vlade nanose štetu demokratiji i vladavini prava.

Brisel je prošle godine suspendovao sredstva za oporavak Budimpešte i predložio zamrzavanje još 7,5 milijardi evra koje bi Mađarska inače dobijala iz budžeta EU kao deo sredstava prebačenih siromašnijim državama članicama bloka.

Evropski poreski obveznici „ne žele da njihov novac odlazi na mesta gde se ne poštuje vladavina prava, gde je život veoma težak za LGBT ljude ili druge manjine“, rekla je Jourova.

Tokom svojih 12 godina na vlasti, mađarski premijer Viktor Orban imao je mnogo žučnih sukoba sa Briselom oko prava homoseksualaca i migranata, kao i zbog pooštravanja državne kontrole nad nevladinim organizacijama, akademicima, sudovima i medijima.

Ali pod pritiskom dvocifrene inflacije kod kuće, on je nastojao da postigne dogovor sa Briselom o novcu, dok se takođe prepirao sa EU oko tema uključujući podršku Ukrajini i kažnjavanje Rusije zbog invazije na njenog suseda.

U svom govoru o stanju nacije u subotu, Orban je rekao da su sankcije EU protiv Rusije primer pogrešne politike koju sprovodi Komisija.

„Umesto pomoći, dobijamo samo nove i nove sankcije iz Brisela. Briselska birokratija, namerno zlovoljno, nije dala Mađarskoj i Poljskoj deo iz evropskog programa oporavka na koji imamo pravo“, rekao je on.

„Nismo dobili novac 2022. godine, u najtežoj godini, koji su države članice podigle kao zajednički kredit, a mi Mađari ćemo morati da otplatimo svoj deo toga. Mađarska.“

Komisija EU je postavila kraj godine za pristup fondovima za COVID, iako je nekoliko zemalja već reklo da im treba više vremena da potroše veliki paket hitne pomoći.

Mađarska, međutim, tek treba da dobije odobrenje Komisije pre nego što može da pristupi novcu, a prvo mora da ispuni više od 20 uslova – ili „prekretnica“ – u vezi sa pravosuđem, javnim nabavkama i korupcijom.

Te prekretnice za pravosuđe moraju uskoro da se urade da bi to bilo realno, rekla je Jourova.

Blok se takođe već dugo mršti na ono što međunarodni posmatrači kažu da Orban usmerava sredstva EU svojim saradnicima kako bi se učvrstio na vlasti. Orban kaže da Mađarska nije ništa korumpiranija od drugih.

„Nažalost, u ovoj fazi mađarska vlada ima deficit poverenja“, rekla je Jourova o zategnutim odnosima sa Budimpeštom.