Litvanija održava predsedničke izbore dok na Baltiku raste zabrinutost zbog Rusije i rata u Ukrajini

Litvanija održava predsedničke izbore dok na Baltiku raste zabrinutost zbog Rusije i rata u Ukrajini

U nedelju, Litvanija će se suočiti sa ključnim predsedničkim izborima koji dolaze u vreme sve veće geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada, dok se ruski vojni uspesi u Ukrajini odražavaju na bezbednost i politiku u baltičkom regionu. Popularni aktuelni predsednik, Gitanas Nauseda, smatra se favoritom za osvajanje još jednog petogodišnjeg mandata, ali sa osam kandidata u trci, malo je verovatno da će bilo ko od njih odmah osvojiti neophodnih 50% glasova za pobedu.

Uloga predsednika u Litvaniji, zemlji članici NATO-a i Evropske unije, ključna je s obzirom na strateški značaj nacije duž istočnog krila NATO-a, posebno u kontekstu rastuće tenzije između Rusije i Zapada. Iako Litvanija ima relativno malu populaciju i teritorijalnu veličinu, njena lokacija je ključna za regionalnu stabilnost.

Nauseda, bankar koji je prešao u politiku osvajanjem predsedničkih izbora 2019. godine, stekao je popularnost kao podržavalac Ukrajine i protivnik ruske agresije. Tokom njegovog mandata, Litvanija je pružila utočište mnogim Belorusima i Rusima koji su pobegli od represije u svojim zemljama.

Među osam kandidata koji se takmiče, dva glavna rivala Nausede su Ignas Vegele, advokat populista, i premijerka Ingrida Šimonite. Vegele se istakao tokom pandemije COVID-19 kritikujući vladine mere, dok je Šimonite, bivši ministar finansija i trenutna premijerka, prešla u predsedničku trku sa bogatim političkim iskustvom.

S obzirom na snažnu podršku koju Nauseda uživa, teško je predvideti ishod izbora, ali drugi krug izbora je verovatan s obzirom na broj kandidata. Ukoliko ni jedan kandidat ne osvoji većinu glasova u prvom krugu, drugi krug će biti održan dve nedelje kasnije.

Pored predsedničkih izbora, Litvanci će glasati i na referendumu o dvojnom državljanstvu. Trenutno, građani Litvanije koji usvajaju drugo državljanstvo moraju se odreći litvanskog, što stvara probleme za Litvance koji žive u inostranstvu. Ako prođe, izmene ustava omogućile bi Litvancima da zadrže svoje litvansko državljanstvo ako prihvate državljanstvo druge zemlje „prijateljske Litvanije“.

Ovi izbori i referendum dolaze u ključnom trenutku za Litvaniju i region, dok se geopolitičke tenzije i bezbednosne pretnje od Rusije i dalje intenziviraju. Nauseda i ostali kandidati suočavaju se sa izazovom da obezbede stabilnost i prosperitet u ovom strateški važnom delu Evrope.