Kuleba o tome ko je ubedio Šolca da podrži status kandidata

Kuleba o tome ko je ubedio Šolca da podrži status kandidata

Francuski predsednik Emanuel Makron pomogao je da se nemački kancelar Olaf Šolc ubedi u potrebu da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU, rekao je u intervjuu za LB.ua rekao šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

„Uprkos dobro poznatoj popularnosti predsednika Makrona na ukrajinskom Fejsbuku, moram da kažem da je odigrao veoma važnu ulogu u pronalaženju pravog pristupa u komunikaciji sa nemačkom kancelarkom, ma koliko to nekima zvučalo čudno“, Kuleba rekao.

Prema njegovim rečima, Nemačka i Holandija su bile glavni skeptici u pogledu statusa kandidata. Smatrali su da nešto treba dati Ukrajini, ali ne vezano za pravno zabeleženo obećanje o članstvu u Evropskoj uniji.

„Veoma važnu ulogu odigrao je premijer Italije Mario Dragi. Podsetiću da je Dragi pre mesec dana, po izlasku sa sastanka Evropskog saveta, komentarisao da je jedini lider velike evropske države koji direktno podržao status kandidata za Ukrajinu. Onda je to bubnjalo i nestalo u vestima, ali je istina. Odnosno, bio je sastanak Evropskog saveta, svi su sedeli u tišini, Dragi je preuzeo odgovornost i rekao: „Podržavam, Ja sam za“. Želeo je da pokaže da podrška kandidaturi nije samo priča naših tradicionalnih najboljih prijatelja – Poljaka, Baltika i drugih zemalja – i da postoji velika država, za koju se tradicionalno smatralo da je povoljnija. Rusiji, a koja je za sebe donela stratešku odluku. Uloga ovih ljudi se zaista ne može potceniti“, rekao je Kuleba.

Kao što znate, Šolc, Makron i Dragi doputovali su u Kijev neposredno pre samita EU i zvanično najavili podršku davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna odobrili su odluku da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za pristupanje.

Istovremeno, Evropska komisija je u svom mišljenju o usklađenosti Ukrajine sa zahtevima za državu kandidata sugerisala da bi EU trebalo da ima pravo da ukine ovaj status ako Ukrajina prekrši svoje obaveze.

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu bez izmena su odobrili predloge Evropske komisije o sticanju statusa kandidata od strane Ukrajine