Kremlj: Južna Osetija želi ujedinjenje sa Rusijom

Kremlj: Južna Osetija želi ujedinjenje sa Rusijom

Južna Osetija je objavila planove nakon sličnih težnji Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Južna Osetija, delimično priznata republika u regionu Kavkaza, uskoro će preduzeti pravne korake u pokušaju da se pridruži Ruskoj Federaciji, najavio je njen predsednik Anatolij Bibilov.

Većina sveta zvanično smatra teritoriju delom Gruzije, iako Tbilisi nije imao kontrolu od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Verujem da je ujedinjenje sa Rusijom naš strateški cilj. Naš put, težnje našeg naroda. I mi ćemo se kretati ovim putem. Preduzećemo odgovarajuće pravne korake u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija biće deo svoje istorijske domovine – Rusije“, rekao je Bibilov.

Smeštena na južnom Kavkazu, Južna Osetija je vodila brutalni rat sa Gruzijom, početkom 1990-ih, a Rusija ju je priznala kao nezavisnu republiku nakon vojnog sukoba između Rusije i Gruzije 2008. godine, izazvanog granatiranjem snaga Tbilisija na region, gde su ruske mirovne snage bili stacionirani.

Tadašnji predsednik, a sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev je nedavno rekao da je odluka Rusije da upotrebi vojnu snagu i političku volju u tom sukobu pomogla da se spasu životi stotina hiljada ljudi. Međutim, Moskva do sada nije reagovala na najnovije težnje Južne Osetije.

Abhazija, drugi otcepljeni region Gruzije koji je Moskva priznala kao nezavisan 2008, rekla je da ne namerava da sledi primer Južne Osetije.

„Ustav Abhazije nas jasno definiše kao nezavisnu zemlju“, rekao je Valerij Kvarčja, predsednik parlamenta u Suhumiju. „Rusija je naš strateški partner, bliska i bratska zemlja, ali naša republika ne planira da se pridruži Ruskoj Federaciji.