Kolona: Francuska će bazirati svoje diplomatske inicijative na ukrajinskoj formuli mira

Kolona: Francuska će bazirati svoje diplomatske inicijative na ukrajinskoj formuli mira

Francuska podržava formulu mira od deset koraka koju je predložio predsednik Vladimir Zelenski i na njoj će zasnivati svoje diplomatske inicijative.

„Na samitu G20, predsednik Zelenski je predstavio svoju formulu mira u deset tačaka. Francuska pruža svaku vrstu podrške ovoj ukrajinskoj inicijativi. Predsednik Makron je to potvrdio u nedavnom razgovoru [24. januara] sa predsednikom Zelenskim. Na osnovu ovoga formula i ovaj plan da ćemo razvijati naše diplomatske inicijative, posebno uoči tužne godišnjice početka rata“, rekla je ministarka Evrope i spoljnih poslova Francuske Katarin Kolona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova. Ukrajine Dmitro Kuleba u Odesi, prenosi Ukrinform.

Ministarka je rekla da je tokom pregovora sa ukrajinskim kolegom bilo reči o tome kako se boriti protiv ruskih narativa koji „sve okreću naglavačke, odriču se odgovornosti, manipulišu drugima“.

„Ali činjenice su činjenice: u ovom ratu postoji agresor i postoji žrtva agresije. Rusija je svojevoljno odlučila da izvrši agresiju na svog suseda – nezavisnu slobodnu zemlju. Ovaj rat traje godinu dana, u kojoj nikakva pravila se ne poštuju, uključujući i zakone rata, a mi apsolutno jasno znamo ko je odgovoran za to“, naglasila je Kolona.

Kolona je napomenula da će Francuska nastaviti da podržava Ukrajinu u svim oblastima – humanitarnoj, bezbednosnoj, ekonomskoj, diplomatskoj i političkoj – i činiće to „brže i više“ dok Ukrajina ne obnovi svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministarka Evrope i spoljnih poslova Francuske Katarina Kolona boravi u četvrtak, 26. januara, u poseti Odesi.