Kina upozorava SAD na „blaćenje i napade“

Kina upozorava SAD na „blaćenje i napade“

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u subotu američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu da Kina želi da SAD poštuju svoju spoljnu i unutrašnju politiku, odustanu od ekonomskih sankcija i „napuste mentalitet Hladnog rata“. Blinken je rekao novinarima da je vršio pritisak na Vanga zbog odbijanja Kine da sankcioniše Rusiju, očigledno bezuspešno.

Blinken i Vang sastali su se u subotu, dan nakon okupljanja najviših diplomata zemalja G20 u Indoneziji. Sastanak je došao u kritičnu tačku za odnose Vašingtona i Pekinga, FBI je ove nedelje upozorio na „prožimajuću“ industrijsku špijunažu i sajber kriminal koji potiču iz Kine, a američki predsednik Džo Bajden je nedavno izjavio da će se američke trupe boriti protiv svakog pokušaja Kine da povrate Tajvan – izjavu koju su njegovi pomoćnici brzo ispravili.

„Pošto su SAD obećale da nemaju nameru da se sukobljavaju sa Kinom, trebalo bi da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kine [i] da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine“, rekao je Vang Blinkenu, prema podacima kineskog ministarstva spoljnih poslova. Vang je optužio SAD da pokušavaju da „izdube i iskrive politiku jedne Kine“, pozivajući se na zvanični stav Vašingtona da priznaje, ali ne podržava, suverenitet Kine nad Tajvanom.

Štaviše, SAD bi trebalo da „prestanu da blate i napadaju kineski politički sistem i unutrašnju i spoljnu politiku“, rekao je Vang u saopštenju koje bi se moglo odnositi na više linija napada iz SAD, uključujući navode o kršenju ljudskih prava i nedavno upozorenje FBI-ja o sajber kriminalu.

Dok je Vang priznao da mu je Blinken rekao da su SAD „otvorene za saradnju sa Kinom“, rekao je da bi Vašington trebalo da „napusti mentalitet Hladnog rata, da se ne bavi igrama sa nultim sumom i da prestane da se udružuje“. Kina je više puta osudila alijansu AUKUS – trilateralni vojni pakt između SAD, Velike Britanije i Australije – i partnerstvo „Kvad“ između SAD, Indije, Australije i Japana, kao pokušaje izgradnje „azijsko-pacifičke verzije NATO-a“.

Obraćajući se novinarima nakon subotnjeg sastanka, Blinken se fokusirao na odgovor Kine na sukob u Ukrajini. Peking se nije pridružio SAD i njihovim saveznicima u osudi ruske vojne operacije u Ukrajini, i pojačao je trgovinu sa Rusijom dok zapadni svet sankcioniše Moskvu. Međutim, Kina je pozvala na pregovore o okončanju sukoba.

„Ono što čujete od Pekinga je da tvrdi da je neutralan. Počeo bih sa tvrdnjom da je prilično teško biti neutralan kada je u pitanju ova agresija“, rekao je Blinken. „Pokušao sam da prenesem državnom većniku da je ovo zaista trenutak kada svi moramo da se suprotstavimo [Rusiji].“

Blinken je takođe optužio Kinu za „pojačavanje ruske propagande“, što je verovatno referenca na kinesku glasnu osudu američke spoljne politike i višestruke sukobe koje je započela od kraja Hladnog rata.

Vang nije direktno odgovorio na ove optužbe i nije razgovarao sa novinarima nakon sastanka u subotu. Prema zvaničnom čitanju njegovog razgovora sa Blinkenom, njih dvojica su „razmenili dubinske stavove o pitanju Ukrajine“.