Kina kaže da „svi znaju“ ko je najviše kriv za rat u Ukrajini

Kina kaže da „svi znaju“ ko je najviše kriv za rat u Ukrajini

Portparol kineskog ministarstva odbrane rekao je da SAD „bacaju blato“ na Peking zbog rata u Ukrajini.

Kinesko ministarstvo odbrane nazvalo je SAD „lažovom i uzbunjivačem“ i poručilo da „svi znaju“ koja je zemlja „najveći inicijator“ ukrajinske krize.

Portparol ministarstva Vu Ćian je u četvrtak prokomentarisao optužbe neimenovanih američkih zvaničnika da je Peking unapred znao za ruski napad na Ukrajinu i da je Kina čak tražila od Moskve da ga odloži do Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Vu je osudio te tvrdnje, zajedno sa izveštajima o tome da Kina navodno nudi vojnu pomoć Rusiji, rekavši da postoji „apsolutna dezinformacija“ koja služi samo u svrhe „prebacivanja krivice na Kinu i bacanja blata na Kinu“.

Optužbe pokazuju „pravo lice SAD kao lažova i stvaraoca problema“, rekao je on, dodajući da se njegova zemlja čvrsto protivi pokušajima SAD da šire „lažne i zlonamerne informacije koje ciljaju Kinu o pitanju Ukrajine“.

Portparol ministarstva je naglasio da je rat u Ukrajini nastao iz različitih razloga iu „kompleksnom istorijskom kontekstu“, ali je dodao da „svi razumemo koja velika sila snosi najveću odgovornost za današnju krizu“, u očiglednoj šali Vašingtona.

Vu je rekao da Peking želi da „sve strane“ „drže otvorena vrata za dijalog, konsultacije i pregovore radi deeskalacije“ situacije u Ukrajini i da će Kina igrati „konstruktivnu ulogu u traženju i ostvarivanju mira“.

On je pozvao na „uravnoteženu, efikasnu i održivu evropsku bezbednosnu arhitekturu” i istakao da od osnivanja Narodne Republike Kine, zemlja „nikada nije vršila invaziju na druge zemlje, nikada nije učestvovala u proksi ratovima, nikada nije tražila sfere uticaja, niti učestvovao u bilo kakvoj konfrontaciji vojnog bloka“.

Opomene Vu Ćijana usledile su istog dana, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se Ukrajina, zajedno sa zemljama EU, pretvorila u „instrumente“ Sjedinjenih Država.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i ruskog priznanja republika Donbasa sa prestonicama u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana, poričući tvrdnje da je planirao da silom povrati republike Donbas.

Otkako je počela ruska ofanziva, SAD su, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, uvele niz sankcija bez presedana protiv Moskve.