Kandidat SAD za ambasadora u Rusiji obećava da će dati prioritet oslobađanju zatvorenika

Kandidat SAD za ambasadora u Rusiji obećava da će dati prioritet oslobađanju zatvorenika

VAŠINGTON – Kandidatkinja predsednika Džoa Bajdena za ambasadora u Rusiji, Lin Trejsi, obećala je u sredu da će oslobađanje pritvorenih Amerikanaca postati prioritet ako bude potvrđena na jednoj od najvažnijih i najizazovnijih diplomatskih funkcija u SAD, prenosi Rojters.

„Položaj američkih državljana zatočenih u Rusiji biće za mene glavni prioritet“, rekla je Trejsi tokom saslušanja za potvrđivanje pred Komitetom za spoljne poslove Senata, koje je održano dok Vašington isporučuje oružje i drugu podršku Ukrajini dok se bori protiv devetomesečne ruske -duga invazija.

Trejsi, karijerni diplomata i sadašnji ambasador u Jermeniji, obećala je da će posetiti zatočene Amerikance, uključujući košarkašku zvezdu Britni Griner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Bajden je najavio Trejsijevu nominaciju u septembru, nedeljama nakon odlaska Džona Salivana, koga je imenovao bivši republikanski predsednik Donald Tramp i koji je bio ambasador pošto je ruska invazija na Ukrajinu gurnula odnose u dubine koje nisu viđene od Hladnog rata.

„Teško je zamisliti izazovniji zadatak za karijernog diplomatu“, rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsednik komiteta.

Nije bilo odmah jasno kada će Trejsi preuzeti tu funkciju, ako bude potvrđeno jer Rusija mora da pristane da je prihvati.

Moskva ima ambasadora u Vašingtonu, Anatolija Antonova.

Trejsi je bila zamenica šefa misije u Moskvi od 2014. do 2017. Ona govori ruski, bila bi prva žena koja će obavljati dužnost ambasadora SAD u Rusiji.

Neki članovi odbora naveli su da očekuju da će je potvrditi Senat u punom sastavu. „Ona je testirana, izuzetno je kvalifikovana“, rekao je senator Rob Portman, koji predstavlja Trejsinu matičnu državu Ohajo i predstavio ju je na saslušanju.

Senator Kris Van Holen je pitao Trejsi kako napreduju pregovori sa Indijom i drugim zemljama o predloženom ograničenju cene ruske nafte. „Imamo razgovore širom sveta“, rekla je ona, dodajući da „nastavljamo da ohrabrujemo velike kupce ruske energije“ da se pridruže naporima.

Zapadne vlade žele da postave maksimalnu otkupnu cenu ruske nafte na svetskom tržištu kako bi ograničile sposobnost Moskve da prikupi novac za svoj rat protiv Ukrajine.