Jermak: Pomozite Ukrajini da pobedi

Jermak: Pomozite Ukrajini da pobedi

Postoji samo jedan način da se spreči da rat u Ukrajini preraste u kontinentalni, pa čak i svetski rat: pomozite Ukrajini da pobedi, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak na panelu Securing Europe u okviru Svetski ekonomski forum u Davosu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ukrajina nema nikakve teritorijalne sporove sa Rusijom. Rusija je jednostavno okupirala i pokušala da pripoji ukrajinske teritorije. Ilegalno. Apsolutno. Više od ikoga težimo uravnoteženom i racionalnom dijalogu. Međutim, ruska politička kultura ne omogućava ravnopravan dijalog. Njegova osnova je diktat. Jezik grube sile. Više nego bilo ko na svetu tražimo mir. Ali trebalo bi da bude pravedno. Naš suverenitet i teritorijalni integritet ne podležu kompromisu“, rekao je Jermak.

Prema njegovim rečima, desetine hiljada ljudi su već poginule u ovom ratu, a milioni su morali da pobegnu. Ali, uprkos svim zločinima koje su ruski vojnici počinili u Buči, Mariupolju, Černihivu i na desetine drugih lokacija, ukrajinska strana neprestano čuje pozive na kapitulaciju zarad mira u Evropi.

„Neki od naših partnera i dalje nam predlažu da se prepustimo agresoru kako bismo spasili živote. Predlažu se pregovori o tzv. teritorijalnim sporovima. Kako se može verovati kada Rusija pokazuje čistu nameru da uništi Ukrajinu? Kako se tome nadati dok ruski lideri mnjenja Ukrajince, nas, nazivaju pogrešnim Rusima? Kako to očekivati, s obzirom na brojna svedočenja o genocidu nad Ukrajincima koje su počinile ruske trupe? […] Dakle, neposredni cilj Ukrajine je da zaustavi brutalnu agresiju Rusije i obezbedi potpuno povlačenje njenih trupa sa naših zemalja“, naglasio je Jermak.

Prema Jermaku, sada se Ukrajina, Evropa i svet suočavaju sa ideologijama i praksama užasno sličnim najgorim diktaturama prošlog veka. Istorija nas uči da je pacifikovanje agresora uzaludno, jer oni uvek uzimaju mir za slabost i zahtevaju više sa svakim sledećim ustupkom, dodao je Jermak.

„Stoga, postoji samo jedan način da se spreči da rat u Ukrajini eskalira u kontinentalni, pa čak i svetski rat: pomozite Ukrajini da pobedi. Sada, ne morate da vodite ovaj rat. Samo nam pomozi da to uradimo. U suprotnom, moraćete. Moraćete da pošaljete svoje trupe u bitke. Pomoć Ukrajini je način da se reši kontradikcija između vrednosne politike i realpolitike. Ovo je način da se pošalje jasan signal potencijalnim agresorima: njihove akcije neće proći nekažnjeno“, rekao je Jermak.