Izraelsko-arapski samit: Blinken uverava saveznike u vezi sa Iranom

Izraelsko-arapski samit: Blinken uverava saveznike u vezi sa Iranom

Izraelski i arapski partneri sazvali su se u nedelju na redak samit u Izraelu kojem je prisustvovao američki državni sekretar Antoni Blinken, koji je pokušao da uveri saveznike SAD u vezi sa diplomatijom Vašingtona sa Iranom.

Ovo pitanje će verovatno dominirati na dvodnevnom skupu, koji uključuje ministri spoljnih poslova iz tri arapske države koje su normalizovale veze sa Izraelom 2020. godine, iako je mirovni proces sa Palestincima ostao u zastoju.

Blinkenova poseta dolazi u trenutku kada neki saveznici SAD u regionu dovode u pitanje posvećenost administracije predsednika Džoa Bajdena i pripremaju se za posledice iranskog nuklearnog sporazuma i ukrajinske krize.

Nuklearni pregovori bili su blizu sporazuma pre nekoliko nedelja sve dok Rusija nije u poslednjem trenutku postavila zahteve Sjedinjenim Državama, insistirajući da sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu ne bi trebalo da utiču na njenu trgovinu sa Iranom.

Obnavljanje nuklearnog sporazuma iz 2015. „najbolji je način da se iranski nuklearni program vrati u okvir u kojem je bio“, rekao je Blinken.

Ali bez obzira da li se to dogodi ili ne, „naša posvećenost osnovnom principu da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje je nepokolebljiva“, rekao je on zajedno sa izraelskim kolegom Jairom Lapidom u Jerusalimu, pre nego što je samit počeo.

„SAD će nastaviti da se suprotstavljaju Iranu kada nam preti ili kada preti našim saveznicima i partnerima“, rekao je Blinken.

Očekuje se i da će Blinken izvršiti pritisak na arapske saveznike da pojačaju podršku Ukrajini kako bi se odbranila od ruske invazije, pošto nekoliko zemalja Zaliva do sada nije pružilo značajnu pomoć.

Posle razgovora sa Blinkenom, izraelski premijer Naftali Benet, koji je upozorio da nuklearni sporazum sa Iranom neće biti obavezujući za Izrael, rekao je da se nada da će Vašington „čuti zabrinute glasove iz regiona, Izraela i drugih”.

Samitu koji je domaćin Lapida u pustinjskom hotelu prisustvovaće Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko, koji su bili deo takozvanog Abrahamovog sporazuma koji je posredovala Trampova administracija za normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Samitu će se pridružiti i egipatski ministar spoljnih poslova, čija je zemlja u subotu obeležila 43 godine mira sa Izraelom.

„Normalizacija postaje nova normala u regionu“, rekao je Blinken i dodao da se Vašington nada da će „privući druge“.