Predstavnik italijanske desnice razgovarao o raspadu vladine koalicije sa ruskom ambasadom

Predstavnik italijanske desnice razgovarao o raspadu vladine koalicije sa ruskom ambasadom

Još jedan politički skandal izbio je u Italiji nakon što su se u medijima pojavile informacije da krajnje desničarska partija Liga pregovara sa ruskom ambasadom u zemlji o mogućnosti izlaska iz koalicije i njenom raspadu, prenosi „Evropska istina“.

List La Stampa je u sredu objavio materijal prema kojem se Antonio Kapuano, savetnik lidera „Lige” za međunarodne odnose, 27. i 28. maja sastao sa Olegom Kostjukovim, službenikom ruske ambasade u Italiji.

Pozivajući se na podatke italijanskih specijalnih službi, list tvrdi da je Kapuano razgovarao sa Kostjukovim o mogućnosti raspada vladine koalicije, u kojoj je bila i „Liga“. To se dogodilo upravo kada su se stranka, ali i Pokret 5 zvezdica, usprotivili pružanju vojne pomoći Ukrajini.

Štaviše, La Stampa tvrdi da je pomenuti Kostjukov odgovoran za prekinuto putovanje lidera „Lige“ Matea Salvinija u Moskvu, gde je trebalo da pregovara o miru. Konkretno, službenik ruske ambasade kupio je avionske karte za jednog italijanskog političara.

Salvini je u četvrtak prokomentarisao materijal, potvrđujući zapravo da je do pregovora između njegovog savetnika i službenika ruske ambasade zaista došlo.

„Međunarodna politika je nezavisna od vlada, mi smo ponosni saveznici slobodnih demokratskih zemalja Zapada. To ne znači nespremnost da imamo dobre odnose sa Putinom… Naravno, za razliku od nekih drugih zaraćenih zemalja u Evropi, ja više volim Italiju, koja vodi dijalog i posredovanje“, rekao je Salvini na Radiju 24.

Kasnije se lider „Lige“ generalno izjasnio o „negiranju institucija“ i „lažnim vestima“, komentarišući pretpostavku da je krizu vlasti u Italiji mogla da izazove Rusija.

Italijanske političke snage su podeljene u oceni La Stampinog materijala, ali svi zahtevaju objašnjenje šta je tačno savetnik Salvini razgovarao sa ruskom ambasadom.

Tako je liderka partije „Braća Italije“, trenutno najpopularnije u anketama, Džordžija Maloni, rekla da je „nije sramota“ istragom. „Italija je na strani Zapada. Mi smo na strani naših saveznika… Oni sami ne govore o ozbiljnim stvarima. Zahtev da se proveri informacija je opravdan“, rekla je ona.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, „Braća Italije“ će na predstojećim izborima osvojiti 23 odsto glasova, dok će „Liga“ – 13-14 odsto, a „Napred, Italija!“ – oko 8%. Prema prognozama, blok desničarskih partija moći će samostalno da formira koalicionu vladu, na čijem čelu će verovatno biti lider „braće” Maloni.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, koji je napustio Pokret 5 zvezdica zbog podele oko podrške Ukrajini, rekao je da Salvini treba da objasni svoje odnose sa Rusijom, „a posebnu pažnju treba obratiti na uticaj Rusije na izbornu kampanju”.

Podsetimo, koaliciona vlada Marija Dragija bila je na ivici kolapsa nakon što je Pokret 5 zvezdica odbio da glasa za važan dekret o finansijskoj pomoći hiljadama porodica i kompanija.

Konačno prošlog četvrtka, italijanski predsednik Serđo Matarela potpisao je dekret o raspuštanju parlamenta. Pre toga je po drugi put prihvatio ostavku premijera Dragija.

Vanredni izbori za italijanski parlament biće održani 25. septembra.

Više o političkoj krizi u Italiji pročitajte ovde: Zašto je proukrajinski premijer Italije podneo ostavku i ko se sada bori za svoju poziciju.