Italija će raspravljati o zakonu koji kriminalizuje surogat majčinstvo

Italija će raspravljati o zakonu koji kriminalizuje surogat majčinstvo

Vladajuća konzervativna većina u Italiji želi da krivično goni parove koji odlaze u inostranstvo da bi dobili bebu putem surogat majčinstva, u skladu sa zakonom koji je izazvao žestoku kritiku kritičara koji smatraju da je cilj uglavnom gej parove, piše Rojters.

Predlog zakona o kome će parlament početi da raspravlja u četvrtak deo je socijalno konzervativne agende premijerke Đorđije Meloni, samoproglašenog neprijatelja onoga što ona naziva „rodnom ideologijom“ i „LGBT lobijem“.

Roditeljstvo putem surogat majčinstva je već nezakonito u Italiji, kažnjivo zatvorom od tri meseca do dve godine i kaznama od 600.000 evra do milion evra (1,08 miliona dolara).

Zakon o kome je reč, koji su sponzorisali Melonijeva braća iz Italije (FdI) i Liga, još jedna vladajuća stranka, učinio bi zločinom pribegavanje postupku čak i u zemljama u kojima je to legalno – kao što su Sjedinjene Države ili Kanada.

Alessia Crocini, šefica Famiglie Arcobaleno (Dugine porodice), udruženja koje zastupa istopolne roditelje, rekla je u srijedu da bi reformu bilo „izuzetno teško“ primijeniti u praksi.

„Kriminizovati praksu koja je savršeno legalna i regulisana veoma strogim zakonima u zemljama koje se sigurno ne mogu nazvati odmetničkim državama bilo bi problematično u smislu međunarodnog prava“, rekla je ona u Asocijaciji stranih novinara.

Kročini je rekao da su „90 odsto“ italijanskih parova koji pribegavaju surogat majčinstvu u inostranstvu heteroseksualci, ali to uglavnom rade u tajnosti, pretvarajući se da je njihovo dete rođeno prirodnim putem, što gej parovi ne mogu.

Nakon što je Melonina koalicija došla na vlast prošle godine, LGBT lideri izrazili su strah od erozije građanskih prava, uprkos njenim obećanjima u kampanji da neće povući zakone o abortusu i istopolnim građanskim partnerstvima.

Ti strahovi su se ponovo probudili prošle nedelje, nakon što je vlada naredila gradskom veću Milana da zaustavi registraciju dece iz istopolnih parova, potez koji je pokrenuo protestni skup u subotu.

Italijanska vladajuća koalicija suočila se sa još kritikama u ponedeljak, nakon što je poslanik FDI Federiko Molikone rekao u TV intervjuu da je „surogatsko majčinstvo definitivno ozbiljan zločin… ozbiljniji od pedofilije“.