Grčka će dozvoliti povećanje penzija od 2023. godine

Grčka će dozvoliti povećanje penzija od 2023. godine

Grčki premijer Kirijakos Micotakis obećao je povećanje penzija po prvi put posle više od decenije sledeće godine, rekavši da je Grčka definitivno okrenula stranicu od finansijskog haosa koji je zahtevao tri međunarodna pomoć.

Tokom decenijske finansijske krize koja je izbila 2009. godine, Grčka je bila primorana od strane njenih međunarodnih kreditora da smanji penzije više od 10 puta kako bi smanjila državnu potrošnju i ispunila svoje fiskalne ciljeve.

„Svi moraju imati koristi od rasta bez ugrožavanja fiskalne ravnoteže ili ekonomske konkurentnosti zemlje“, rekao je parlamentu Micotakis, čiji mandat ističe sledeće godine.

Očekuje se da će grčka ekonomija ove godine rasti za 3,2 odsto, prema centralnoj banci koja je snizila prethodnu prognozu kako bi odrazila povećanu neizvesnost zbog rata u Ukrajini i inflacije.

Konzervativni premijer je bio pod pritiskom glavne levičarske opozicije da raspiše prevremene izbore zbog toga što se njegova vlada bavila pandemijom COVID-a, inflacijom i rastućim cenama struje koje su pogodile domaćinstva.

„Tri godine su dovoljne“, rekao je u parlamentu lider levičarske partije Siriza Aleksis Cipras. „Danas morate da izjavite… da će zemlja krenuti na izbore u septembru”.

Micotakis je u više navrata odbacivao vanredne ankete i njegova stranka Nova demokratija vodi u anketama. Anketa koju je sprovela agencija Alco za Otvorenu TV pre vesti o obezbeđivanju penzija, stavila je prednost konzervativaca na 8,5 poena, dok je većina ispitanika rekla da očekuje izbore u septembru-oktobru.

Micotakis se u sredu osvrnuo na 2015. godinu, vrhunac finansijske krize, kada su Grci čekali u redovima ispred banaka zbog kontrole kapitala, primetivši napredak zemlje od tada.

„Sve ovo, na sreću, pripada prošlosti. Danas je Grčka drugačija Grčka“, rekao je on.