Fon der Lajen kreće u Azerbejdžan u potrazi za gasnim sporazumom

Fon der Lajen kreće u Azerbejdžan u potrazi za gasnim sporazumom

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovaće u ponedeljak u Baku da traži više prirodnog gasa iz Azerbejdžana, saopštio je izvršni organ EU, dok Evropska unija nastoji da smanji svoje oslanjanje na rusku energiju, prenosi Rojters.

„Usred kontinuirane ruske naoružavanja svojih energetskih zaliha, diversifikacija našeg uvoza energije je prioritet za EU“, navela je Komisija na Tviteru. „Predsednica fon der Lajen i komesar za (energetiku) Kadri Simson biće sutra u Azerbejdžanu kako bi dodatno ojačali saradnju.

Prema nacrtu dokumenta koji je Rojters ugledao 14. jula, Komisija je predložila zemljama EU da postignu sporazum sa Azerbejdžanom o povećanju uvoza prirodnog gasa i podršci proširenju gasovoda da bi to uradili.

Komisija nije odmah bila dostupna za komentar. Vlade EU su već dogovorile postepeni naftni embargo Rusiji.

U međuvremenu, tranzit ruskog gasa preko Poljske je zaustavljen ove godine, a isporuke gasa preko Ukrajine su smanjene invazijom Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Nemačka, četvrta po veličini svetska ekonomija, priprema se za sve scenarije, uključujući potpunu obustavu isporuka ruskog gasa, čak i kada se redovni desetodnevni period održavanja na džinovskom gasovodu Severni tok 1 okonča kasnije ove nedelje.

Na Tviteru je u nedelju ruski ambasador pri međunarodnim telima u Beču Mihail Uljanov rekao: „Rusija nikada nije odbila da nastavi isporuke prirodnog gasa Evropi i u potpunosti poštuje svoje ugovorne obaveze.