Euractiv: EU ostaje bez sankcija Rusiji

Euractiv: EU ostaje bez sankcija Rusiji

Nemogućnost dogovora o poslednjoj rundi ograničenja Rusiji pokazuje da bi Brisel uskoro mogao da dostigne svoje granice, prenosi Euractiv.

Neuspeh zemalja članica EU da se dogovore oko embarga na rusku naftu ukazuje na to da blok dostiže granice svoje sposobnosti da uvede finansijske sankcije Moskvi, rekao je diplomata EU za Euractiv ove nedelje.

„Ako bi došlo do takvog nereda sa ruskom naftom, zamislite šta bi se desilo sa predlogom za zabranu gasa“, rekao je neimenovani diplomata posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak. „Sedmi paket sankcija Moskvi će biti izuzetno težak… Veoma smo blizu dostizanja naših granica. Šta će uključivati sedmi paket?”

Zemlje članice EU nisu uspele da se dogovore o predlozima za zabranu uvoza ruske nafte, posle više od 10 dana pregovora, pri čemu je Mađarska predvodila grupu zemalja koje se opiru toj meri. Planirani embargo na rusku naftu bio je deo šestog paketa sankcija, predloženog 4. maja, zbog sukoba u Ukrajini.

Zemlje koje su u velikoj meri zavisne od ruske nafte, uključujući Mađarsku, Češku, Slovačku i Bugarsku, više puta su izrazile svoje primedbe na zabranu. Mađarska vlada kaže da bi embargo zadao težak udarac ekonomiji.

Diplomata je za Euractiv rekao da iako postoji napredak u pregovorima sa Mađarskom oko njenog veta na evropski predlog za embargo na rusku naftu, atmosfera je pokazala da smo „čak napravili korak unazad“.

On je rekao da stav mađarskog premijera Viktora Orbana po tom pitanju stavlja druge vlade u tešku poziciju – ako Budimpešta dobije ono što želi, bilo bi teško drugima, poput Bugarske, da objasne ljudima zašto nisu dobili slične ustupke.

EU je podeljena oko toga kako da okonča svoju zavisnost od ruske energije. Stručnjaci kažu da je nemoguća trenutna zabrana isporuke nafte i gasa od glavnog snabdevača kontinenta.

Evropljani se već bore sa naglom inflacijom i rastućim cenama energije i hrane.