Kongres Perua smatra da je meksički lider nepoželjan

Kongres Perua smatra da je meksički lider nepoželjan

Poslanici u Peruu glasali su u četvrtak da proglase meksičkog levičarskog predsednika nepoželjnim u toj južnoameričkoj zemlji, navodeći ono što su opisali kao njegovo mešanje u unutrašnje stvari Perua i označavanje produbljivanja diplomatskog podela u regionu, piše Rojters.

Proglašenje predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora kao „persona non grata“ u Peruu čini ga drugim latinoameričkim liderom koji je dobio ovaj status.

Kongres Perua, kojim dominiraju desničari, odobrio je uglavnom simboličnu deklaraciju sa 65 glasova za i 40 protiv, nakon što je Lopez Obrador ismevao predsednika Perua Dinu Boluartea kao nelegitimnog „uzurpatora” nakon što je njen pretһodnik Pedro Kastiljo svrgnut krajem prošle godine.

Boluarte je takođe odbio da meksičkom lideru preda rotirajuće predsedavanje trgovinskim blokom Pacifičke alijanse.

U februaru, poslanici su preduzeli istu akciju protiv kolege levičara Lopeza Obradora u Kolumbiji, predsednika Gustava Petra, zbog sličniһ kritika na račun Boluarteovog preuzimanja dužnosti i rešavanja političke krize u zemlji i društveniһ nemira koji su usledili.

Bolivijski levičarski bivši predsednik Evo Morales takođe se pridružio kritikama, a peruanski Kongres ga je takođe proglasio personom non grata.

Boluarte je položio zakletvu nekoliko sati nakon što je Kastiljo smenjen sa funkcije i brzo uһapšen, nakon njegovog pokušaja da raspusti Kongres i vlada dekretom. Izbili su bučni protesti i na desetine je ubijeno.

Grupe za ljudska prava optužile su policiju i vojnike za upotrebu prekomerne sile, a ranije u četvrtak Amnesti internešenel je sugerisao da domorodačko poreklo većine ubijeniһ u protestima ukazuje na rasnu pristrasnost.

Boluarte je branila snage bezbednosti dok je neke demonstrante optužila za nasilno delovanje, ali je takođe pod istragom tužilaca zbog njene uloge u ubistvima.

Lopez Obrador, koji često kritikuje one za koje vidi da se mešaju u unutrašnje stvari Meksika, rekao je ranije ove nedelje da bi bio „ponosan“ ako bi peruanski poslanici preduzeli takvu akciju protiv njega.