EU neće priznati pasoše koje će Putinov režim deliti ukrajincima

EU neće priznati pasoše koje će Putinov režim deliti ukrajincima

Evropska unija osuđuje odluku Vladimira Putina da pojednostavi distribuciju ruskih pasoša svim građanima Ukrajine i neće priznati ove dokumente, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela.

„Novo rusko zakonodavstvo, koje sada pojednostavljuje proceduru za dobijanje ruskog državljanstva za sve Ukrajince, predstavlja još jedno grubo kršenje suvereniteta Ukrajine u vezi sa ruskim ilegalnim ratom“, rekao je Borel.

On je naglasio da Evropska unija neće priznati takve pasoše i podsetio na prethodnu izjavu Brisela kao odgovor na Putinovu odluku da pojednostavi davanje državljanstva stanovnicima okupiranih teritorija Hersonske i Zaporoške oblasti.

Podsetimo, predsednik zemlje agresora Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak ukaz o pojednostavljenoj proceduri za davanje ruskog državljanstva svim Ukrajincima.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije je osudilo ovaj potez i naglasilo da je pasoširanje ukrajinskih državljana pravno ništavno i da neće imati nikakve pravne posledice po Ukrajinu.

Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Zapad treba da odgovori na Putinove akcije povećanjem isporuke naoružanja i jačanjem sankcija Rusiji.