Estonija kaže da bi evropske nacije trebalo da udvostruče izdatke za odbranu

Estonija kaže da bi evropske nacije trebalo da udvostruče izdatke za odbranu

Evropske zemlje trebalo bi da udvostruče svoje izdatke za odbranu zbog ruskog rata u Ukrajini, rekao je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Estonije, dodajući da njegova zemlja planira da poveća potrošnju za odbranu na 3 odsto BDP-a.

Ministar inostranih poslova Urmas Reinsalu dao je svoje komentare u intervjuu za Rojters tokom posete Kijevu sa još šest ministara inostranih poslova.

Poseta je imala za cilj da pokaže podršku Kijevu koji se bori sa nestankom struje nakon talasa ruskih udara bespilotnih letelica i raketa, koji su napali Ukrajinu u februaru.

„Želeli bismo da evropske zemlje udvostruče svoje izdatke za odbranu u vreme ukrajinskog rata i posle rata, a mi ćemo potrošiti 3% našeg BDP-a na nacionalnu odbranu“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prošle nedelje da bi zemlje u vojnom savezu, čiji je Estonija članica, mogle odlučiti da potroše više na odbranu od trenutnog cilja od 2% nacionalne proizvodnje.

Mnogi saveznici u NATO već su povećali svoje vojne izdatke od ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Ukrajina, koja nije članica NATO-a, ali je podnela zahtev za pridruživanje alijansi, sve više poziva na podršku svojih zapadnih saveznika otkako je Rusija povećala svoje raketne udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Reinsalu je rekao da Evropska unija od 27 zemalja, koja uključuje Estoniju, takođe treba da poveća nivo finansiranja koje izdvaja za vojnu podršku Ukrajini.

„Evropska unija zajedno je podržala oko 0,2 odsto svog BDP-a za vojnu pomoć Ukrajini i obećao sam ako bismo mogli da dostignemo 1 odsto, to bi napravilo veliku razliku na terenu u promeni toka rata“, rekao je on.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal napisao je na Tviteru da je poseta Reinsalua i šest drugih ministara u ponedeljak uključivala razgovore o pooštravanju sankcija EU, obnovi ukrajinske energetske infrastrukture, finansijskoj podršci i „evroatlantskim aspiracijama Ukrajine“.