Erdogan: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita važan uspeh

Erdogan: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita važan uspeh

Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine koji su potpisale Turska, Rusija, Ukrajina i UN rezultat je diplomatskog uspjeha Ankare, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

„Svi prihvataju da su koraci preduzeti za prevazilaženje ukrajinske žitne krize, koju svet pažljivo prati, zasluga naše zemlje“, rekao je Erdogan u govoru posle sednice vlade u turskoj prestonici.

„Ovaj poduhvat, započet pod rukovodstvom naše zemlje, važan je diplomatski uspeh.

Njegova izjava usledila je nakon što je prvi brod natovaren žitom ranije u ponedeljak otišao iz ukrajinske luke Odesa za Liban.

Očekuje se da će brod 2. avgusta biti u Istanbulu, odakle će nakon određenih provera u turskoj metropoli nastaviti put za Liban. Brod, pod zastavom Sijera Leonea, natovaren je kukuruzom.

Uz posredovanje Turske i UN, Ukrajina i Rusija potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju isporuka žita iz crnomorskih luka. Prema sporazumu, uspostavljen je koordinacioni centar za vršenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima luke, obezbeđujući bezbednost ruta.