Kanada ratifikovala pristupanje Finske i Švedske

Kanada ratifikovala pristupanje Finske i Švedske

Kanada je ratifikovala prijem Finske i Švedske u NATO na nacionalnom nivou – među prvima zajedno sa Danskom, prenosi „Evropska istina“.

„Kanada je danas postala prva zemlja koja je ratifikovala protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO-u… Kao blizak prijatelj i bezbednosni partner, Kanada snažno podržava njihov prijem u NATO. Njihovo članstvo će učiniti NATO jačim i pozivamo sve saveznike da brzo prođemo kroz procedure ratifikacije kako bismo suzili prostor za intervenciju naših neprijatelja“, rekao je premijer Džastin Trudo.

Ne zna se, međutim, sa sigurnošću da li je Kanada prva ratifikovala protokole – danska vlada je ratifikaciju najavila dva sata nakon potpisivanja protokola u sedištu NATO, dok je izjava Džastina Trudoa objavljena nekoliko sati kasnije.

Podsetimo, Finska i Švedska su zajedno podnele istorijske prijave za ulazak u NATO 18. maja – posle tri meseca rata Rusije protiv Ukrajine.

Za Finsku je ovaj korak okončan mnogo decenija, a za Švedsku – oko 200 godina neutralnosti.

Prijem obe zemlje u Alijansu je već bio na samitu u Madridu do poslednjeg pitanja zbog veta Turske, koji ga je na kraju uklonio.

Danska „brzo” ratifikovala prijem Finske i Švedske u NATO