Dodik osuđuje planove za rezoluciju o Srebrenici u UN, naziva ih propagandom

Dodik osuđuje planove za rezoluciju o Srebrenici u UN, naziva ih propagandom

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kritikovao je najavu da će krajem aprila biti stavljena na glasanje rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nazivajući to „potpunom izmišljotinom“ i delom propagande usmerene protiv Republike Srpske.

U intervjuu za TV Rusija 24, Dodik je osudio incijativu za rezoluciju čiji su sponzori Nemačka i Ruanda, ističući da je reč o pokušaju da se ospori postojanje Republike Srpske. Dodik je posebno kritikovao ulogu Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i dela Evropske unije u podržavanju ove incijative, ističući da vodi politiku zaštite prava Srpske prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je takođe osudio američki uticaj u svetu, nazivajući ga „pogubnim“, i optužio ih za želju da „iscrtaju svoju zonu nespornih interesa“. Dodao je da su optužbe o „malignom ruskom uticaju“ neutemeljene, te da Sjedinjene Države žele apsolutnu poslušnost, za razliku od Rusije koja teži miru i saradnji.

Dodikove izjave dolaze u kontekstu rasprave o rezoluciji o Srebrenici koja bi mogla da bude stavljena na glasanje u UN, što je izazvalo polarizovane reakcije i podeljene stavove u regionu.