Demokrate osvojile kontrolu nad američkim Senatom

Demokrate osvojile kontrolu nad američkim Senatom

FENIKS – Demokrate će zadržati kontrolu nad američkim Senatom sledeće godine nakon što je demokratska američka senatorka Ketrin Kortez Masto pobedila na reizboru u Nevadi, predviđa Edison Research u subotu, uručujući veliku pobedu predsedniku Džou Bajdenu, prenosi Rojters.

Ipak, republikanci su ostali blizu osvajanja kontrole nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, dok su zvaničnici nastavili sa prebrojavanjem glasačkih listića na američkim srednjim izborima u utorak.

Kortez Masto je tesno pobedio republikanskog izazivača Adama Laksalta, bivšeg državnog tužioca kojeg je podržao bivši predsednik Donald Tramp.

Sa Mastovom pobedom posle pobede demokratskog senatora Marka Kelija na reizboru u Arizoni kasno u petak, demokrate će kontrolisati najmanje 50 mesta u Senatu, a potpredsednica Kamala Haris će moći da raskine veze u većnici od 100 članova.

Senat je podeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat će položiti zakletvu 3. januara.

Ako bi demokratski senator Raphael Varnock pobedio u drugom krugu izbora 6. decembra u Džordžiji protiv republikanskog kandidata Heršela Vokera, to bi povećalo većinu demokrata na 51-49. To bi, zauzvrat, dalo demokratama dodatnu prednost u usvajanju ograničenog broja kontroverznih zakona kojima je dozvoljeno da napreduju prostom većinom glasova, umesto 60 potrebnih za većinu zakona.

Demokratski senatori Džo Mančin u Zapadnoj Virdžiniji i Kirsten Sinema u Arizoni su „zamagljeni“ glasovi koji su blokirali ili odložili neke od glavnih Bajdenovih inicijativa, uključujući proširenje nekih društvenih programa.

Ali sa 51 demokratskim mestom u predstojećem Kongresu, Mančinov i Sinemin uticaj bi bio malo razvodnjen.

Još uvek nije bilo poznato koja će stranka imati većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa u naredne dve godine. Republikanci su i dalje imali prednost, ali povratnici su i dalje pristizali u nekoliko trka, uključujući mnoge u liberalno nastrojenoj Kaliforniji.

Demokrate su u subotu postigle značajan poraz sa projektovanom pobedom u 3. kongresnom okrugu u Vašingtonu, gde je demokrata Mari Gluzenkamp Perez pobedila Džoa Kenta kojeg podržava Tramp.

Moglo bi da prođe nekoliko dana ili više pre nego što se sazna o ishodu dovoljnog broja trka u Predstavničkom domu koji će odrediti partijsku kontrolu nad tom salom od 435 mesta.

Demokrate su dobile značajan podsticaj kasno u petak kada je predviđeno da Keli, demokratski senator iz Arizone, ostane na svom mestu, pobedivši republikanca Blejka Mastersa, kojeg je Tramp podržao poput Laksalta. Masters nije priznao trku.

Keli, bivši borbeni pilot i astronaut mornarice, održao je u subotu kratak pobednički govor svojim pristalicama u Feniksu sa svojom suprugom, bivšom demokratskom zastupnicom Gabi Gifords. Njegove primedbe su se fokusirale na rad u Kongresu na dvopartijski način.

Keli nije pomenuo Mastersa, ali je rekao: „Videli smo posledice koje dolaze kada lideri odbiju da prihvate istinu i više se fokusiraju na zavere prošlosti nego na rešavanje izazova sa kojima se danas suočavamo.

Na srednjim izborima mnogi republikanski kandidati, uključujući Mastersa, ponavljaju lažnu tvrdnju bivšeg predsednika Trampa da je izgubio izbore 2020. od Bajdena zbog velike prevare birača.

U Nevadi, gde su zvaničnici okruga Klark obrađivali glasačke listiće koji su stigli poštom i putem pretinca, okružni matičar Džo Glorija rekao je da nijedan kandidat nije podneo optužbe za prevaru njegovoj kancelariji.

„Nismo čuli ništa iz bilo koje kampanje u vezi sa prevarom ili ispitivanjem“ procesa ili rezultata, rekao je on na konferenciji za novinare.

Još uvek nije predviđen pobednik u trci za guvernera Arizone, gde demokrata Kejti Hobs ima malo prednosti u odnosu na republikanca Kari Lake. U trci za državnog sekretara Nevade, demokrata Cisko Agilar pobedio je republikanca Džima Marčanta, poznatog pristalica Trampove lažne tvrdnje o prevari glasača 2020.