Turska kaže da je Rusija „dostojna poverenja“ kao i Zapad

Turska kaže da je Rusija „dostojna poverenja“ kao i Zapad

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tvrdio je da je Rusija partner njegovoj zemlji od poverenja koliko i Zapad, ističući – između ostalog – kako je Evropska unija decenijama stavljala Ankaru na hladno rame u pogledu njenih težnji za članstvo.

U intervjuu za PBS u ponedeljak, Erdogana je voditeljka Amna Navaz pitala da li veruje u obećanje Rusije da će isporučiti milion metričkih tona žita Africi preko Turske ranije ovog meseca. Isporuka je namenjena da pomogne u smanjenju cena u siromašnijim zemljama nakon što se Moskva povukla iz crnomorskog ugovora o žitu još u julu.

Šef turske države je odgovorio da „nema razloga da im ne veruje“, dodajući da je „u meri u kojoj je Zapad pouzdan, i Rusija podjednako pouzdana“. ”

„Poslednjih 50 godina čekali smo na pragu EU i u ovom trenutku verujem Rusiji isto koliko i Zapadu“, objasnio je Erdogan.

Turski predsednik je u nastavku istakao da „polovina mojih zaliha prirodnog gasa dolazi iz Rusije, što znači da smo solidarni. „Po rečima zvaničnika, Ankara i Moskva“ sarađuju i u oblasti odbrambene industrije. ”

Tokom sastanka predsednika Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u letovalištu Sočiju početkom septembra, dve strane su razgovarale o daljoj saradnji u oblasti nuklearne energije. Pošto stručnjaci Rosatoma trenutno grade nuklearnu elektranu Akuju, šef turske države se založio za izgradnju još jednog takvog objekta u turskom crnomorskom gradu Sinop.

„Razvijamo bilateralne odnose zasnovane na principima susedstva, prijateljstva i iskrenosti, sa ciljem da služimo interesima naših zemalja i našeg regiona“, zaključio je tada Erdogan.

Tokom brifinga za novinare nakon povratka sa pregovora, turski predsednik je otkrio da Ankara i Moskva takođe razvijaju projekte koji imaju za cilj snabdevanje ruske energije na svetska tržišta preko Turske.

Rusija je ranije predložila stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj, što bi omogućilo ruskom gorivu da pronađe put do južne Evrope i potencijalno stvorilo drugu infrastrukturu oko sebe.