Četvrta runda mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije mogla bi da se održi od 14. do 15. marta

Četvrta runda mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije mogla bi da se održi od 14. do 15. marta

Mihail Podoljak, član kabineta predsednika i pregovarač sa Rusijom, rekao je u intervjuu ruskom provladinom izdanju „Komersant“, da će sledeći sastanak biti 14. i 15. marta. Delegacije razgovaraju i o odšteti od Rusije za razaranja u Ukrajini.

„Sada su na pregovaračkom stolu razni predlozi, ima ih mnogo, ima desetak rečenica. Uključujući i o političkom rešenju i, što je najvažnije, o vojnom rešenju. Mislim na prekid vatre, formulu za prekid vatre. i povlačenje trupa.sve je to u uslovnim radnim grupama.

Čim se razviju međusobni pravni formati, biće zakazan sastanak – četvrta runda razgovora. To je moguće sutra, prekosutra (14-15. mart – prim. aut.). Verovatno ne morate ići dalje i samo razgovarati. Razgovarali smo o svim pitanjima, sada pokušavamo da upakujemo ta pitanja u neke pravne formate.“

Prema rečima Podojaka, delegacije su se složile da ne komentarišu sadržaj razgovora dok se ne usaglase svi ključni stavovi.

On je rekao i da bi sporazum Rusije i Ukrajine trebalo da bude „višekomponentni“.

„Trebalo bi da sadrži nekoliko stavova. Pre svega, stavove koji se tiču prekida rata kao takvog. Druga tačka je procedura, brzina privremenog povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine. Treći deo je mir. dogovora. Kako će mir biti zagarantovan I tu se vraćamo na ključnu tačku oko koje se sve gradi – bezbednost Ukrajine, da se ovakve situacije ne bi ponovile“.

Prema rečima Podojaka, u razgovorima se razmatra još jedna komponenta. Razgovara se o infrastrukturnoj šteti velikih razmera u Ukrajini i nadoknadi od Rusije.

„Nažalost, uprkos svim izjavama da se udari vrše samo na vojnu infrastrukturu, udari su izvođeni vrlo često, a u poslednje vreme posebno intenzivno na civilnu infrastrukturu. Ona je značajno uništena, posebno u pograničnim oblastima, u skladu sa tim, kompenzacioni moraju se jasno definisati mehanizmi: po kojoj ceni i po kom budžetu će se sve to obnoviti, što, pardon, iznosi milijarde dolara, ako uzmemo preliminarnu procenu.

Imamo sve predloge koji štite ove interese na ovaj ili onaj način, izvode Ukrajinu iz napada u smislu da se takve situacije ne ponavljaju, Ukrajinu uvode u neke kompenzacione priče u pravom smislu. I još jednom naglašavam: ruska strana već sada izgleda mnogo adekvatnije. Ali biće potrebno neko vreme da u potpunosti shvate situaciju u kojoj se nalazi Rusija, a ne Ukrajina.“