Poljski predsednik: Moguća ruska upotreba hemijskog oružja protiv Ukrajine mogla bi da bude „promena igre“ za NATO

Poljski predsednik: Moguća ruska upotreba hemijskog oružja protiv Ukrajine mogla bi da bude „promena igre“ za NATO

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da bi upotreba hemijskog oružja u Ukrajini od strane Rusije promenila igru i da bi NATO morao ozbiljno da razmisli o tome kako da odgovori.

Upitan da li bi upotreba hemijskog oružja od strane Putina bila crvena linija za NATO, u kom trenutku bi on morao da se uključi, Duda je 13. marta rekao televiziji Bi-Bi-Si: „Ako upotrebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, onda će ovo biti igra menjač u celoj stvari.“

„Sigurno će Severnoatlantska alijansa i njeni lideri na čelu sa Sjedinjenim Državama morati da sednu za sto i zaista će morati ozbiljno da razmisle šta da rade jer tada počinje da bude opasno.

Njegovi komentari dolaze nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini i da bi takav potez bio ratni zločin, navodi se u intervjuu nemačkom listu Velt am zontag.

„Poslednjih dana smo čuli apsurdne tvrdnje o laboratorijama za hemijsko i biološko oružje“, rekao je Stoltenberg, a prenosi Velt am Sonntag, dodajući da Kremlj izmišlja lažne izgovore da opravda ono što se ne može opravdati.

„Sada kada su ove lažne tvrdnje iznete, moramo ostati na oprezu jer je moguće da bi Rusija sama mogla da planira operacije hemijskog oružja u okviru ove izmišljotine laži. To bi bio ratni zločin“, rekao je Stoltenberg nemačkom dnevniku u intervjuu objavljenom na 13. marta.