Bugarska korak bliže vanrednim izborima

Bugarska korak bliže vanrednim izborima

Lider bugarske koalicije „Nastavak promena“ Asen Vasilev vratio je u petak mandat za formiranje nove vlade predsedniku Rumenu Radevu, pošto nije uspeo da privuče podršku dovoljnog broja poslanika, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na BGNES.

Vasilev je tokom ceremonije vraćanja mandata rekao da ne može da osvoji dovoljno glasova za formiranje vlade. Podsećamo da je za usvajanje Kabineta ministara u Bugarskoj potrebna prosta većina, odnosno najmanje 121 poslanik od 240.

„Povučeni kredit poverenja vladi ne može i ne treba da iscrpi napore javnosti da stvori vladu koja je transparentna i odgovorna građanima. Verujem da je misija promene naše zemlje istorijska i da će, uprkos svojoj složenosti, Bugari postići“, rekao je Radev.

Predsednik Bugarske je dodao da će sledeće nedelje dati mandat za formiranje vlade drugoj po veličini stranci Građani za evropski razvoj Bugarske. Ako vlada ne uspe da se formira iz trećeg pokušaja, Bugarsku čekaju prevremeni izbori – četvrti za dve godine.

Podsetimo, parlament Bugarske je krajem juna izglasao nepoverenje vladi premijera Kirila Petkova. Predlog za glasanje parlamentu je podnela opoziciona stranka GERB.

Povod za izjašnjavanje o nepoverenju bila je odluka Slavija Trifonova, lidera stranke „Ima takav narod“, da početkom juna svoju stranku povuče iz vladajuće koalicije. On je rekao da ima neslaganja sa Petkovim oko budžeta i optužio premijera da je bio previše blag kada je dozvolio Severnoj Makedoniji da počne pregovore o pridruživanju EU.

Nakon što je najavio izglasavanje nepoverenja vladi, bivši premijer Kiril Petkov je naložio svom ministru finansija Asanu Vasilevu da formira novu vladu, ali je ovaj pokušaj na kraju bio neuspešan.

Petkov je okrivio Rusiju i moćnu mafiju u njegovoj zemlji nakon što je parlament izglasao nepoverenje njegovoj vladi.