Riši Sunak označio Kinu kao „najveću pretnju”

Riši Sunak označio Kinu kao „najveću pretnju”

Bivši britanski kancelar Riši Sunak pokrenuo je u ponedeljak borbu protiv Kine, obećavajući da će se „suočiti“ sa Pekingom ako postane sledeći britanski premijer. Peking predstavlja „najveću pretnju” Velikoj Britaniji i globalnoj „bezbednosti i prosperitetu” u celini, tvrdi Sunak, najavljujući različite korake protiv Kine koje će preduzeti kao premijer.

Program za borbu protiv navodne kineske „pretnje“ uključuje zatvaranje „svih 30 kineskih Konfučijevih instituta u Velikoj Britaniji“, koji su instrument „meke moći“ Pekinga, tvrdi premijer koji se nada. Takođe je obećao da će pojačati obaveštajne aktivnosti kako bi se „suprotstavio kineskoj industrijskoj špijunaži“.

Druge mere uključuju stvaranje „novog međunarodnog saveza“ koji okuplja neodređene „slobodne nacije“ koji bi pomogao „da se uhvati u koštac sa kineskim sajber pretnjama i podeli najbolju praksu u tehnološkoj bezbednosti“. Povrh svega, Sunak se obavezao da će „zaštititi ključnu britansku imovinu“ od kineskih preuzimanja. „To znači ispitivanje potrebe da se spreči kineska akvizicija ključnih britanskih sredstava, uključujući strateški osetljive tehnološke firme“, dodao je Sunak.

Ovo saopštenje dolazi kao očigledan pokušaj da se nadmudri svog kandidata u teškoj trci za liderstvo Torijevaca i mesto premijera, ministarku spoljnih poslova Liz Trus. Njene glavne tačke razgovora uključuju njen oštar stav o „agresivnoj Rusiji, prema sve nasilnijoj Kini“. Trus je optužio Sunaka da je previše blag prema njima, a sada je bivši kancelar uzvratio.

„Što je dosta – dosta je. Predugo su političari u Britaniji i širom Zapada postavljali crveni tepih i zatvarali oči pred podlim aktivnostima i ambicijama Kine“, rekao je Sunak, najavljujući svoj krstaški rat protiv Kine. „Promeniću ovo prvog dana kao premijer.”

Smela najava predstavlja očiglednu promenu stava Sunaka prema Kini, na koga se dugo gledalo kao na pragmatičara i zagovornika negovanja uravnoteženijih veza sa Pekingom umesto pojačavanja neprijateljstava. Takav stav je čak dobio pohvale kandidata najvećeg kineskog tabloida, Global Timesa, koji ga je nedavno izdvojio kao „jedinog“ među kandidatima za britanskog premijera, koji „ima jasan i pragmatičan pogled na razvoj veza Velike Britanije i Kine“. Pohvale su, međutim, prilično loše stigle u Velikoj Britaniji, a Dejli mejl ju je ocenio kao „potvrdu koju niko nije želeo“.