Britanski konzervativci još neće menjati pravila da bi izazvali Džonsonovu ostavku

Britanski konzervativci još neće menjati pravila da bi izazvali Džonsonovu ostavku

Takozvani komitet Konzervativne stranke 1922, koji ima ovlašćenje da pokrene inicijativu za ostavku premijera, izabraće novog lidera sledećeg ponedeljka, a zatim će raspravljati o promeni pravila o objavljivanju izglasavanja nepoverenja, prenosi „Evropska istina“.

Članovi odbora su na sastanku u sredu odlučili da ne menjaju pravila za pokretanje glasanja o nepoverenju Borisu Džonsonu, kako su ranije preneli mediji. Umesto toga, odlučili su da ponovo izaberu šefa komiteta, koji je trenutno ser Grejem Brejdi.

Već nakon izbora novog šefa odbora, njegovi članovi će razgovarati o eventualnim izmenama pravila o pokretanju glasanja o nepoverenju. Očekuje se da će premijeru, koji nije podneo ostavku, biti skraćen period „imuniteta”, ali se ne zna tačno kako.

Jedan član komiteta iz 1922. objasnio je za Skaj njuz da je ovaj aranžman – promena pravila nakon promene lidera – bio neophodan „kako Dauning strit ne može da kaže da nemamo mandat od kolega da menjamo pravila“.

Povod za nezadovoljstvo Konzervativne stranke bile su lažne izjave Dauning strita u vezi sa bivšim zamenikom „parlamentarnog biča“ Krisom Pinčerom, koji je optužen za maltretiranje dvojice kolega. Džonsonova kancelarija je tvrdila da nije znao za incident i stoga je podržala Pinčerovo ponovno imenovanje 2022. godine, ali je premijer kasnije bio primoran da prizna da to nije slučaj.

Kao rezultat toga, grupa članova vlade pozvala je na njegovu ostavku, čime je broj ostavki kabineta porastao na 35.

Poslednji put kada je Džonsonu pokušano da izglasa nepoverenje 6. juna, tada je zadržao svoju poziciju.

Boris Džonson aktivno podržava Ukrajinu od početka sveobuhvatne ruske invazije: zalaže se za pružanje dovoljne vojne pomoći Kijevu da ponovo zauzme sve teritorije koje su okupirale ruske snage, a takođe je obećao milijarde funti finansijske podrške.

Osim toga, Džonson je od kraja februara dva puta bio u Kijevu i razgovarao sa Vladimirom Zelenskim.