Borel: Partnerstvo Rusije i Kine ima ograničenja

Borel: Partnerstvo Rusije i Kine ima ograničenja

Kinesko partnerstvo sa Rusijom ima ograničenja, uprkos suprotnoj retorici, i Evropa bi trebalo da pozdravi sve pokušaje Pekinga da se distancira od rata Moskve u Ukrajini, izjavio je u petak visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, piše Rojters.

Borelove izjave usledile su nakon ovonedeljnog samita između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga. Dvojica lidera su proglasila partnerstvo „bez ograničenja“ u februaru 2022, samo nekoliko dana pre invazije Rusije na Ukrajinu.

Ali Borel je rekao da, iako je Kina uspostavila bliske ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom, nije formirala vojni savez sa Moskvom i nije isporučila oružje da pomogne Rusiji u njenom ratu u Ukrajini.

Čini se da ovo neograničeno prijateljstvo ima neke granice“, rekao je Borel novinarima u Briselu.

„Kina za nas nije prešla nijednu crvenu liniju.

Borel je takođe rekao da će uskoro posetiti Kinu, iako datum putovanja tek treba da bude određen. Ova poseta ga čini jednim u nizu lidera Evropske unije koji idu u Kinu.

Španski premijer Pedro Sančez planira da poseti sledeće nedelje, dok će francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, izvršna direktorka EU, zajedno otputovati sledeće nedelje.

Borel je rekao da predlozi Pekinga za okončanje rata pokazuju da ne želi da se u potpunosti uskladi sa Rusijom i da bi EU to trebalo da pozdravi, čak i ako su zapadni zvaničnici jasno rekli da ne smatraju inicijativu Pekinga punopravnim mirovnim planom.

On je rekao da Kina želi da igra ulogu „fasilitatora“, a ne posrednika.

Pošto je Rusija pozdravila predloge Kine, „Kina se pojavljuje u ulozi za koju mislim da bi trebalo da poguramo“, rekao je Borel.