Bela kuća: Bajden se kandiduje 2024

Bela kuća: Bajden se kandiduje 2024

Predsednik Džo Bajden namerava da se kandiduje za reizbor 2024. godine, rekla je u petak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer. Bajden se trenutno suočava sa opadanjem podrške birača demokrata, dok neki poslanici u stranci uskraćuju svoju podršku.

„Predsednik namerava da se kandiduje 2024. [i] mi smo daleko od 2024“, rekao je Žan-Pjer novinarima. „Nastavićemo da se fokusiramo na poslovanje američkog naroda, isporukom za porodice, smanjenjem troškova za porodice, kao što smo i bili.

Međutim, troškovi hrane i energije su naglo porasli pod Bajdenom, a podaci o BDP-u objavljeni u četvrtak pokazuju da je američka ekonomija ušla u recesiju. Uprkos Bajdenovom insistiranju da su SAD „na dobrom putu“, anketa koju je sprovela Civiks ranije ovog meseca dala je saglasnost za Bajdenov učinak na 29%, dok u proseku pet drugih vodećih istraživanja pokazuje predsednikov rejting od 39%. U više anketa, Bajden skoro uvek ima najniže rezultate u pogledu upravljanja američkom ekonomijom.

Sa tmurnim ekonomskim izgledima, anketa CNN-a objavljena ranije ove nedelje pokazala je da 75 odsto demokrata i glasača koji su skloni demokratama želi novo lice koje će predstavljati stranku 2024.

Čini se da su demokratski poslanici primetili. Dekan Filips iz Masačusetsa rekao je u radio intervjuu u četvrtak da želi da Bajden odstupi 2024. kako bi omogućio da zemlju „dobro opslužuje nova generacija ubedljivih, dobro pripremljenih, dinamičnih demokrata“.

Senator Zapadne Virdžinije Džo Mančin, kritičan glas koji je opstruirao neke od Bajdenovih ključnih zakona u Senatu, rekao je u četvrtak da će Bajden, iako je „dobra osoba sa dobrim srcem“, „sačekati i videti“ pre nego što ga podrži. 2024.

Predstavnica Aleksandrija Okasio-Kortez takođe je odbila da podrži Bajdenov reizbor, rekavši za CNN prošlog meseca da „ako predsednik ima viziju, onda je to nešto što smo svakako voljni da zabavimo i ispitamo kada za to dođe vreme“.

Pored sve manjeg broja anketa, Bajden se takođe suočava sa realnošću starosti. Republikanci su dugo tukli predsednika zbog njegovog očiglednog kognitivnog pada, ismevajući njegovu očiglednu nesposobnost da govori čak i sa teleprompterom i njegovu vidljivu dezorijentaciju u javnosti. Do 2024. Bajden će imati 81 godinu, a prema anketi Harvarda u maju, 53% Amerikanaca „sumnja u [Bajdenovu mentalnu] sposobnost za funkciju“, dok 62% veruje da on „pokazuje da je prestar da bi biti predsednik.”