Robert Kenedi MlađiBajden je „pretnja demokratiji“

Robert Kenedi MlađiBajden je „pretnja demokratiji“

Predsednik Džo Bajden mogao bi da predstavlja veću opasnost za američku demokratiju od bivšeg predsednika i pretpostavljenog rivala na izborima 2024. Donalda Trampa, rekao je drugi predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi. Bajden je prvi predsednik u istoriji SAD koji je mobilisao federalne agencije da ućutkaju svoje političke protivnike, naveo je političar.

Govoreći na Si-En-Enu u ponedeljak, Kenedi Mlađi je ukazao na to da je bio blokiran na različitim platformama društvenih medija tokom Bajdenovog mandata i označio ovo kao pokušaj da se „cenzuriše politički govor” koji je prekršio Prvi amandman američkog ustava. On je takođe pripisao „cenzuru“ pritisku Bele kuće.

Pod pritiskom Erin Burnet sa CNN-a o tome za koga veruje da predstavlja veću pretnju demokratiji, Kenedi je izjavio da i dalje vidi Bajdena kao veću opasnost, iako je Tramp igrao ulogu u neredima 6. januara u američkom Kapitolu.

„Pitanje je bilo ko je veća pretnja demokratiji? I ono što bih rekao je … Neću da odgovaram na to pitanje. Ali mogu da tvrdim da predsednik Bajden jeste, jer je prvi amandman, Erin, najvažniji“, rekao je kandidat voditeljki Erin Bernet.

„Mogu da iznesem argument da je predsednik Bajden mnogo gora pretnja demokratiji, a razlog za to je što je predsednik Bajden prvi kandidat u istoriji – prvi predsednik u istoriji koji je koristio savezne agencije da cenzuriše politički govor, tako da cenzurisati svog protivnika.”

Političareva stranica na Instagramu suspendovana je 2021. zbog onoga što je njena matična kompanija Meta opisala kao „uzastopno dijeljenje opovrgnutih tvrdnji o koronavirusu ili vakcinama“. Nalog je ponovo aktiviran 2022. godine, ubrzo nakon što je Kenedi najavio svoju predizbornu kampanju.

U decembru mu je Vrhovni sud zabranio da se pridruži prigovoru na slučaj koji se bavi komunikacijom Bajdenove administracije sa platformama društvenih medija zbog objava koje je vlada smatrala dezinformacijama. Političar je takođe imao sličan slučaj na nižem sudu.

Prošle godine, Kenedi je svedočio pred podkomitetom Predstavničkog doma za pravosuđe o naoružanju savezne vlade, gde je govorio u okviru istrage republikanaca u Predstavničkom domu o navodnoj cenzuri društvenih medija protiv konzervativaca. Političar je takođe stavio slobodu govora u fokus svoje predsedničke kampanje.

Kenedi (70) je sin bivšeg američkog državnog tužioca Roberta Kenedija i nećak bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, od kojih je svaki ubijen tokom 1960-ih. Nedavno je stekao ozloglašenost po tome što je bio istaknuti kritičar vakcina, pored toga što je pozvao na prekid „proki ratova“ koje vode SAD – ali neki od njegovih kritičara su odbacili mnoge njegove stavove kao zavereničke prirode. Bivši kandidat Demokratske stranke sada vodi kampanju kao nezavisni pred izbore u novembru.