Bajden najavio globalni infrastrukturni program vredan 600 milijardi dolara

Bajden najavio globalni infrastrukturni program vredan 600 milijardi dolara

Predsednik Bajden se pojavljuje sa drugim liderima G7 u nedelju, kada počinje samit u zamku Elmau u nemačkim Alpima. Bajden je najavio američku investiciju od 200 milijardi dolara kao deo globalnog infrastrukturnog projekta velikih demokratija kako bi se suprotstavio kineskim investicijama u zemlje u razvoju.

Predsednik Bajden je u nedelju najavio da će SAD mobilisati 200 milijardi dolara ulaganja u globalne infrastrukturne projekte u narednih pet godina, kao deo napora vodećih svetskih demokratskih ekonomija da se suprotstave kineskoj inicijativi Pojas i put. Ukupna investicija, uključujući partnere G7 i privatni kapital, ima za cilj dostići 600 milijardi dolara u narednih pet godina.

„Ovo nije pomoć ili dobrotvorna akcija“, rekao je Bajden, praćen drugim liderima G7 na marginama samita u Nemačkoj. „To je investicija koja će doneti povrat za sve, uključujući američki narod i ljude svih naših nacija.

Najava predstavlja zvanično lansiranje i rebrendiranje onoga što je uvedeno prošle godine na G7 u Velikoj Britaniji kao „Izgradite bolji svet“, igra na Bajdenovom domaćem predlogu koji bi preoblikovao američku ekonomiju, ali je propao u Kongresu. Napor se sada zove Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, ili PGII.

Skoro deceniju Kina je bila fokusirana na mostove, puteve, rudarstvo i druge teške infrastrukturne projekte u svetu u razvoju, koji je procenjen na 1 bilion dolara ukupne potrošnje, iako bi stvarni iznos mogao biti veći. Inicijativa G7 finansira projekte u četiri glavne kategorije: čista energija, zdravstveni sistemi, rodna ravnopravnost i informacione i komunikacione tehnologije.

Investicije uključuju sledeće:

  • 2 milijarde dolara za solarni projekat u Angoli, uključujući solarne mini-mreže, komplete za kućno napajanje i solarne za napajanje telekomunikacija
  • 600 miliona dolara za američku kompaniju za izgradnju podmorskog telekomunikacionog kabla koji će povezati Singapur sa Francuskom preko Egipta i Roga Afrike, pružajući brzi internet
  • Do 50 miliona dolara iz SAD Fondu Svetske banke za podsticanje brige o deci, koji takođe dobija podršku od Kanade, Australije i brojnih fondacija
  • 3,3 miliona dolara tehničke pomoći iz SAD Institutu Pasteur de Dakar za razvoj fabrike za proizvodnju multi-vakcina u Senegalu koja bi mogla proizvoditi vakcine protiv COVID-19 i druge, u partnerstvu sa drugim zemljama G7 i EU

„Zajedno imamo desetine projekata koji su već u toku širom sveta“, rekao je Bajden, tvrdeći da će ovaj napor dokazati da demokratije mogu da isporuče, i sa manje obaveza od infrastrukture koju finansiraju Kinezi. „To je šansa za nas da podelimo našu pozitivnu viziju budućnosti. I neka zajednice širom sveta vide sebe, uvere se u konkretne prednosti partnerstva sa demokratijama.“

Ideja je da se kombinuju vladino finansiranje sa privatnim kapitalom iz penzionih fondova, fondova privatnog kapitala i fondova osiguranja, između ostalog.

„Javni sektor sam neće moći da zatvori ogromnu prazninu sa kojom se suočavamo u mnogim delovima sveta“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc tokom svog obraćanja na otvaranju.

Ideja o iskorištavanju privatnih investicija za dopunu javnog finansiranja potrebnih projekata u zemljama u razvoju nije nova. Ni vodećih demokratija ne zabrinjava sve veći uticaj Kine u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Ali do sada su rezultati u najboljem slučaju bili mešani, kaže Gjud Mur, bivši ministar javnih radova u Liberiji.

„Blizu decenije Zapad se mučio da odgovori na kinesku [Inicijativu Pojas i put]. Njihovu oštru kritiku kineskih zajmova i prakse pozajmljivanja nije pratila kredibilna alternativa“, rekao je Mur.

On je rekao da su mnoge zemlje u razvoju ignorisale kritike i okrenule se Kini. I što je dovelo do objave, bio je skeptičan da će G7 moći da ponudi ozbiljnu alternativu. Međutim, nakon objave, Mur je bio prijatno iznenađen veličinom obaveze.

„Ovo Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije je početak alternative koja nedostaje. To je adekvatan odgovor i po veličini i po obimu. Sledeći izazov će biti detalji implementacije. Ali to je za drugi dan. Danas hvalimo G7 i aplaudiramo Američko rukovodstvo“, rekao je Mur, koji je sada u Centru za globalni razvoj.