Bajden iznosi uslove za susret sa Kim Džong Unom

Bajden iznosi uslove za susret sa Kim Džong Unom

Severnokorejski lider mora da bude „iskren“ i „ozbiljan“ da bi pregovori mogli da se održe, kaže američki predsednik.

Američki predsednik Džo Bajden nije isključio sastanak licem u lice sa Kim Džong Unom, ali insistira da bi severnokorejski lider morao da pokaže pravi stav da bi se to dogodilo.

Bajden je upitan o mogućnosti takvog samita u Seulu u subotu tokom njegove posete Južnoj Koreji, čime je otvorena njegova prva azijska turneja od stupanja na dužnost.

Sastanak sa Kimom „zavisiće od toga da li je iskren i da li je ozbiljan“, rekao je američki predsednik.

Bajden je takođe izdao zajedničko saopštenje sa novoizabranim predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom, potvrđujući da su se Vašington i Seul složili da „prošire obim i obim kombinovanih vojnih vežbi i obuke na i oko Korejskog poluostrva“.

Vežbe, koje Severna Koreja smatra veoma provokativnim, u velikoj meri su smanjene za vreme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa, u pokušaju da se poboljšaju odnosi sa Pjongjangom.

Značajan samit Trampa i Kima u Singapuru u leto 2018. prošao je neočekivano dobro, podižući nadu u denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Ali još dva sastanka nisu uspela da donesu napredak, a Pjongjang nije uspeo da obezbedi ublažavanje sankcija koje je želeo.

Dve strane su se umesto toga vratile uobičajenoj razmeni pretnji, a Severna Koreja je nastavila svoje nuklearne i balističke probe projektila.

Neki američki zvaničnici su upozorili da bi Kim mogao da odgovori na Bajdenovu odluku da poseti Južnu Koreju probnim ispaljivanjem ICBM ili izvođenjem nuklearnog testa.

Seul i Pjongjang nisu potpisali mirovni sporazum nakon sukoba između 1950. i 1953. godine.

U zajedničkoj izjavi, Bajden je takođe potvrdio „proširenu posvećenost Vašingtona odvraćanju od RK [Republike Koreje] koristeći čitav niz odbrambenih kapaciteta SAD, uključujući nuklearnu, konvencionalnu i protivraketnu odbranu“.

Uprkos svojim razlikama sa Pjongjangom, SAD su „nudile vakcine“ Severnoj Koreji usred masovne epidemije Covid-19 u zemlji pod sankcijama, rekao je Bajden. Međutim, dodao je da Vašington „nije dobio nikakav odgovor“ na predlog.

Sledeća stanica na Bajdenovoj turneji je Japan, još jedan američki saveznik u regionu, gde će u nedelju doputovati na razgovore sa premijerom Fumiom Kišidom i japanskim carem Naruhitom.