Bajden brani odluku da poseti Saudijsku Arabiju

Bajden brani odluku da poseti Saudijsku Arabiju

Predsednik Džo Bajden branio je u subotu svoju odluku da otputuje u Saudijsku Arabiju rekavši da će ljudska prava biti na njegovom dnevnom redu dok je davao pregled putovanja na kojem namerava da resetuje veze sa prestolonaslednikom, koji prethodno je osudio kao pariju.

Bajden će održati bilateralne razgovore sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom i njegovim liderskim timom, uključujući prestolonaslednika Mohameda bin Salmana tokom njegove posete Bliskom istoku sledeće nedelje.

Veruje se da prestolonaslednik Mohamed, de fakto lider Saudijske Arabije, stoji iza ubistva novinara Vašington posta i političkog protivnika Džamala Kašogija 2018. godine, navodi američka obaveštajna zajednica.

U komentaru objavljenom u Vašington postu kasno u subotu, Bajden je rekao da je njegov cilj da se preorijentiše, a ne da raskine odnose sa zemljom koja je strateški partner SAD već 80 godina.

„Znam da ima mnogo onih koji se ne slažu sa mojom odlukom da putujem u Saudijsku Arabiju. Moji stavovi o ljudskim pravima su jasni i dugotrajni, a osnovne slobode su uvek na dnevnom redu kada putujem u inostranstvo“, napisao je Bajden.

Bajdenu je potrebna pomoć Saudijske Arabije bogate naftom u vreme visokih cena benzina i dok podstiče napore da se okonča rat u Jemenu nakon što su Saudijci nedavno tamo produžili primirje. Sjedinjene Države takođe žele da obuzdaju uticaj Irana na Bliskom istoku i globalni uticaj Kine.

Bajden je tvrdio da je Saudijska Arabija nedavno pomogla da se uspostavi jedinstvo između šest zemalja Saveta za saradnju u Zalivu, da je u potpunosti podržala primirje u Jemenu i da radi na stabilizaciji tržišta nafte sa drugim proizvođačima OPEK-a.

Bajden je rekao da će biti prvi predsednik koji će sledeće nedelje leteti iz Izraela u Džidu, u Saudijskoj Arabiji, što će, kako je rekao, biti mali simbol „nadolazećih odnosa i koraka ka normalizaciji“ između Izraela i arapskog sveta.

„Biću prvi predsednik koji je posetio Bliski istok od 11. septembra, a da tamo nisu bile angažovane američke trupe u borbenoj misiji. Cilj mi je da tako i ostane. rekao je Bajden.

Bajden će prvo svratiti u Izrael na svom putovanju od 13. do 16. jula.