Austrijska krajnja desnica pozvala vladu da zaštiti Mađarsku od EU

Austrijska krajnja desnica pozvala vladu da zaštiti Mađarsku od EU

Austrijska krajnje desničarska Partija slobode (FPO) pozvala je austrijsku vladu da stane u odbranu Budimpešte nakon što su poslanici Evropskog parlamenta doveli u pitanje sposobnost Mađarske da predsedava Savetom EU, piše „Evropska istina”.

Evropski parlament je u četvrtak doveo u pitanje sposobnost Mađarske da preuzme šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini sledeće godine, navodeći probleme sa vladavinom prava i pogoršanjem demokratije.

„Ovo je kukavički i nepravedan napad establišmenta EU na nezgodnu državu članicu koja ne kaže ‘da i amin’ na sve što dolazi iz Brisela, a čijem premijeru je pre svega stalo do dobrobiti sopstvenog naroda“, rekao je. Herbert Kikl, šef FPO.

Očekujem da austrijska savezna vlada preuzme inicijativu na svim mogućim nivoima da zaštiti našu susednu zemlju od EU“, dodao je on.

Međutim, sve ostale austrijske stranke, posebno vladajuća Austrijska narodna partija i Zeleni, glasale su za rezoluciju.

Slobodarska partija Austrije uspostavila je čvrste odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. U maju je partijski lider Kikl pozvao Austriju da „sledi Orbanov primer“ i izgradi „tvrđavu Austriju“.

Mađarska ministarka pravde Džudit Varga nazvala je inicijativu Evropskog parlamenta „besmislicom“ i optužila skupštinu da ignoriše demokratiju.

Lideri gotovo svih političkih grupa u Evropskom parlamentu su u aprilu pozvali Evropsku komisiju da ne odobri zahtjeve Mađarske za dodatna evropska sredstva zbog pitanja koja se odnose na demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.