Austrija poziva Severnu Makedoniju da okonča spor oko ustava

Austrija poziva Severnu Makedoniju da okonča spor oko ustava

Austrijski predsednik pozvao je u sredu rivalske političke stranke u Severnoj Makedoniji da okončaju spor oko predloženog amandmana na ustav, dok lideri Evropske unije nastavljaju da ohrabruju tu malu balkansku zemlju da otkloni prepreke ka članstvu u bloku, preneo je AP.

„Bilo bi neophodno promeniti ustav i gledati u evropsku budućnost. Ne gubite iz vida cilj“, rekao je Aleksander Van der Belen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Severna Makedonija je obećala susednoj Bugarskoj, koja je članica EU od 2007. godine, da će u svom ustavu dodati referencu na postojanje etničke bugarske manjine. Zauzvrat, Bugarska bi povukla prigovore na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU.

Spor je takođe omeo proces pridruživanja Albanije, koja se nada EU.

Severnomakedonska vlada levog centra do sada nije uspela da dobije podršku potrebnu od konzervativne glavne opozicione stranke za parlamentarno odobrenje amandmana.

Nekoliko visokih evropskih političara posetilo je Skoplje poslednjih nedelja i apelovalo na dvostranačku podršku za promenu, uključujući nemačku ministarku inostranih poslova Analenu Berbok i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Za ustavni amandman potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu od 120 mesta, odnosno 80 glasova. Ali vladajuću koaliciju koju predvode socijaldemokrate levog centra podržavaju samo 64 poslanika.

Predsednik Pendarovski je rekao novinarima da će ministarstvo pravde uskoro formirati komitet eksperata koji će izraditi konačni nacrt predloženog ustavnog amandmana.