Polovina vladajućih zakonodavaca Japana vezana je za Crkvu ujedinjenja

Polovina vladajućih zakonodavaca Japana vezana je za Crkvu ujedinjenja

TOKIO — Vladajuća partija Japana saopštila je u četvrtak da je interno istraživanje pokazalo da je skoro polovina njenih nacionalnih poslanika povezana sa Crkvom ujedinjenja, u sve većoj kontroverzi koja se pojavila nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea.

Abe je ubijen tokom predizbornog govora u zapadnom gradu Nara u julu. Osumnjičeni, Tecuja Jamagami, navodno je policiji rekao da je ubio Abea zbog njegove očigledne veze sa Crkvom ujedinjenja. U pismu i objavama na društvenim mrežama koje mu se pripisuju kažu da su velike donacije njegove majke crkvi dovele do bankrota njegove porodice i uništile njegov život.

To je dovelo do otkrića široko rasprostranjenih veza između vladajuće Liberalno-demokratske partije i crkve sa sedištem u Južnoj Koreji, za koju stručnjaci kažu da podstiče japanske sledbenike da daju velike donacije kako bi se iskupili za grehe svojih predaka, uključujući prošlu japansku kolonijalizaciju Korejskog poluostrva.

Generalni sekretar LDP-a Tošimitsu Motegi rekao je u anketi da je 179 od 379 stranačkih parlamentaraca prijavilo veze sa crkvom i srodnim organizacijama. Odnosi su se kretali od prisustvovanja crkvenim događajima do prihvatanja donacija i dobijanja izborne podrške. Međutim, Motegi je negirao da postoje bilo kakve veze između konzervativne vladajuće partije kao organizacije i crkve.

„Rezultate partijske ankete shvatam ozbiljno“, rekao je premijer Fumio Kišida novinarima. „U budućnosti, stranka će prekinuti veze sa organizacijama sa poznatim društvenim problemima i to učiniti partijskom politikom, tako da nećemo izazivati sumnju u javnosti.

Crkva ujedinjenja je optužena za neprikladno regrutovanje i poslovnu taktiku i za pritisak na pristalice da daju velike donacije, što crkva poriče.

Devedeset šest poslanika LDP-a je prijavilo da je prisustvovalo događajima koje je organizovala crkva ili njene podružnice, dok je 20 reklo da je održalo govore. Skoro 50 je reklo da je uplatilo novac na događajima, dok je 29 prihvatilo donacije. Abeov mlađi brat, bivši ministar odbrane Nobuo Kiši, i bivši ministar privrede i industrije Koiči Hagiuda bili su među 17 koji su prihvatili sledbenike crkve kao volontere predizborne kampanje.

Abe, konzervativni nacionalista koji je bio jedan od najuticajnijih japanskih političara, snimio je prošle godine video poruku za Universal Peace Federation, grupu koja je povezana sa crkvom, u kojoj je pohvalio suosnivača federacije Hak Ja Han Muna, koji je takođe na čelu Ujedinjenja. Crkvi, za njene napore u promovisanju tradicionalnih porodičnih vrednosti.

Opozicioni poslanici kritikovali su anketu jer je isključio Abea jer je preminuo. Istraživanje takođe nije obuhvatilo poslanike LDP-a u lokalnim skupštinama, gde su sledbenici crkve takođe aktivni u uticaju na politike, kažu kritičari.

Crkva ujedinjenja je osnovana u Južnoj Koreji 1954. godine, a u Japan je došla deceniju kasnije. Izgradio je bliske veze sa poslanicima LDP-a oko zajedničkih interesa u konzervativnim ciljevima, uključujući suprotstavljanje komunizmu. Abeov deda, bivši premijer Nobusuke Kiši, pomogao je u osnivanju crkvene političke jedinice u Tokiju 1968.

Kišida, uprkos rekonstrukciji kabineta u avgustu u kojoj je očistio sedam ministara sa priznatim crkvenim vezama, uključujući Kišija, završio je sa više u svom novom kabinetu.

Podrška Kišidinoj vladi je pala u nedavnim medijskim istraživanjima, očigledno zbog veza članova stranke sa crkvama i planova za retku državnu sahranu Abea.

Porodična sahrana za Abea održana je u julu u hramu u Tokiju, ali Kišida želi da održi državnu sahranu 27. septembra u areni za borilačke veštine Budokan sa oko 6.000 pozvanih gostiju. Jedina druga državna sahrana bivšeg premijera poslednjih decenija bila je Shigeru Ioshida 1967. Kritikovan je kao nedemokratski odlučen i kao neprikladna upotreba novca poreskih obveznika.

Kritičari kažu da je Kišidina odluka da održi državnu sahranu Abeu pokušaj da udovolji poslanicima koji pripadaju Abeovoj bivšoj frakciji u vladajućoj stranci da održe jedinstvo stranke i ojačaju Kišidinu vlast. On je rekao da Abe zaslužuje državnu sahranu kao lider sa najdužim stažem posle Drugog svetskog rata i zbog svojih diplomatskih i ekonomskih dostignuća.

Kišidina vlada je prvobitno procenila cenu sahrane na 250 miliona jena (1,7 miliona dolara), ali je nedavno rekla da će joj biti potrebno najmanje 1,4 milijarde jena (9,7 miliona dolara) više za obezbeđenje, prevoz i gostoprimstvo stranih zvanica i drugih gostiju. Neki kažu da bi se troškovi mogli dodatno povećati.