Blinken razgovarao sa ministrom inostranih poslova Pakistana

Blinken razgovarao sa ministrom inostranih poslova Pakistana

Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovarao je u sredu sa ministrom spoljnih poslova Pakistana Bilavalom Butom Zardarijem o odnosima između dve zemlje dok nastoje da poprave veze koje su bile zategnute pod bivšim premijerom Imranom Kanom, prenosi Rojters.

Oni su takođe govorili o situaciji u susednom pakistanskom Avganistanu i o uticaju ruske invazije na Ukrajinu na bezbednost hrane u Pakistanu i ostatku sveta, saopštio je američki Stejt department nakon njihovog poziva.

To je bila druga interakcija između Blinkena i Buto Zardari. Poslednji put su razgovarali u maju.

Kan, koji je zbačen izglasanjem nepoverenja u parlamentu u aprilu, bio je antagonizovan sa Sjedinjenim Državama tokom svog mandata, pozdravljajući talibansko preuzimanje Avganistana prošle godine i nedavno optužujući Vašington da stoji iza pokušaja njegovog svrgavanja. Vašington i Pakistanski savet za nacionalnu bezbednost, telo najviših civilnih i vojnih lidera, odbacili su optužbe.

„Sekretar je pozdravio 75. godišnjicu diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Pakistana i potvrdio naše zajedničke ciljeve za unapređenje bilateralnih partnerstava SAD i Pakistana u pogledu ekonomske stabilnosti, klime i zdravlja“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta u sredu.

Analitičari su rekli da ne očekuju da će Sjedinjene Države tražiti značajno proširenje veza sa novom pakistanskom vladom koju predvodi premijer Šehbaz Šarif, već da će ostati uglavnom fokusirane na bezbednosnu saradnju, posebno na borbu protiv terorizma i Avganistana.