Američki admiral spreman da se „bori i pobedi“ ako kinesko odvraćanje ne uspe

Američki admiral spreman da se „bori i pobedi“ ako kinesko odvraćanje ne uspe

Komandant američke mornarice optužio je Kinu za „najveće vojno povećanje od Drugog svetskog rata“.

Komandant američke mornarice upozorio je da će SAD biti spremne da se „bore i pobede“ u ratu protiv Kine ako se „odvraćanje“ pokaže neuspešnim u Indo-Pacifiku usred tvrdnji da Peking „militarizuje“ region.

Američki indo-pacifički komandant admin Džon C. Akvilino rekao je u intervjuu za Asošiejted pres objavljenom u nedelju da je Kina u poslednje dve decenije sprovodila „najveću vojnu izgradnju od Drugog svetskog rata“ i da je njihovo „nagomilavanje naoružanja destabilizujući region“.

Akvilino je tvrdio da, iako je misija američke vojske da navodno „spreči rat“ u regionu, Pentagon bi bio spreman da se bori i pobedi u sukobu protiv Kine.

Ako odvraćanje ne uspe, moja druga misija je da budem spreman za borbu i pobedu.

Akvilino je optužio Kinu da militarizuje ostrva u spornom Južnom kineskom moru i pretvara ih u tvrđave sa protivvazdušnim i protivpomorskim oružjem. Admiral je to nazvao delom širih napora Kine da „proširi ofanzivne sposobnosti NR Kine izvan njihovih kontinentalnih obala“ i tvrdi da će Peking koristiti ostrva za letenje borbenih aviona i bombardera tokom potencijalnog sukoba.