Ambasadori G7 pozdravili su imenovanje novog šefa SAP-a

Ambasadori G7 pozdravili su imenovanje novog šefa SAP-a

Ambasadori zemalja Grupe sedam pozdravili su u zajedničkom saopštenju imenovanje novog šefa Specijalizovanog antikorupcijskog tužilaštva Aleksandra Klimenka, koji je izabran na konkursu.

„Ambasadori G7 pozdravljaju trenutno imenovanje Oleksandra Klimenka za šefa SAP-a od strane generalnog tužioca Kostina. Predsednik Volodimir Zelenski je omogućio ovaj dugo očekivani, pozitivan završetak procedure izbora. Ovo je iskorak u obezbeđivanju da ukrajinski anti- korupcijska arhitektura je u stanju da radi svoj posao“, objavili su ambasadori na Tviteru.

Oni napominju da je dalje važno osigurati da SAP ima sve neophodne resurse i institucionalnu nezavisnost neophodne za borbu protiv vrhunske korupcije.

Ranije su imenovanje Aleksandra Klimenka posebno čestitali ambasadori SAD, Britanije i EU.

Šef predstavništva EU u Ukrajini Mati Masikas napomenuo je da je imenovanjem šefa SAP-a Ukrajina ispunila jednu od preporuka Evropske komisije u vezi sa statusom kandidata Ukrajine. Prethodno je to nazvao „tehnički najlakšom” od preporuka EU.

Kao što je poznato, da bi zadržao status kandidata za ulazak u EU, Kijev je morao da završi imenovanje šefa SAP-a, već izabranog na konkursu, i da raspiše konkurs za mesto šefa NABU.