Alžir zakazuje izbore za septembar, kada će predsednik koga podržava vojska tražiti drugi mandat

Alžir zakazuje izbore za septembar, kada će predsednik koga podržava vojska tražiti drugi mandat

Alžir će održati sledeće izbore 7. septembra, što će predsedniku prvog mandata Abdelmadžidu Tebunu dati više od pet meseci da vodi kampanju za drugi mandat kako bi vodio naftom bogatu severnoafričku naciju.

Tebbouneova kancelarija objavila je datum u saopštenju u četvrtak nakon sastanka sa grupom koja je uključivala visokorangirane članove parlamenta i ustavnog suda, kao i njegov nezavisni izborni organ.

Samo Zoubida Assoul iz Unije za promjene i napredak se javio da izazove Tebbounea u njegovoj potrazi za drugim mandatom na čelu zemlje od 44 miliona ljudi koja se suočava sa sve većim političkim i ekonomskim izazovima. Najava je iznenadila naciju jer se očekivalo da će se izbori u Alžiru održati u decembru 2024. godine, što je izazvalo spekulacije među posmatračima o razlozima za promenu.

Glasanje u septembru biće prvo otkako je 78-godišnji vođa koga podržava vojska došao na vlast 2019. On je izašao kao pobednik na izborima sa malom izlaznošću tog decembra, nakon narodnog pokreta koji je doveo do ostavke njegovog prethodnika .

Aktivisti su bojkotovali glasanje i upali na biračka mesta u znak protesta zbog izbora i zahtevali širu reviziju političkog sistema. Nakon pobede uz podršku moćnog generala, Tebune je obećao da će se sastati sa demonstrantima i boriti se protiv korupcije koju su toliko prezirali.

U početku je oslobodio neke zatvorenike koji su učestvovali u protestima „Hirak“, ali tokom svog skoro četiri i po godine mandata, Alžir je pojačao kazne kako za aktiviste tako i za članove svoje nekada živahne slobodne štampe koji kritikuju vladu .

Njena državna potrošnja i šira ekonomija i dalje se u velikoj meri oslanjaju na naftu i gas, dok inflacija, nezaposlenost i nestašica hrane i dalje muče njenu ekonomiju, uprkos porastu prihoda od prirodnog gasa koji je imao na početku rata u Ukrajini.