Administracija avganistanskih talibana, mjanmarska hunta za sada nije dozvoljena u UN

Administracija avganistanskih talibana, mjanmarska hunta za sada nije dozvoljena u UN

UJEDINjENE NACIJE – Odluka o tome da li administracija avganistanskih talibana i mjanmarska hunta mogu da pošalju ambasadora Ujedinjenih nacija u Njujork odložena je po drugi put, ali bi mogla da bude ponovo razmotrena u narednih devet meseci, navodi se u saopštenju. izveštaj komiteta UN za akreditaciju, prenosi Rojters.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 193 člana trebalo bi u petak da odobri izveštaj, kojim je takođe odložena odluka o rivalskim zahtevima na sedište Libije u UN. Devetočlani komitet UN za akreditaciju uključuje Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države.

Odlaganje odluka ostavlja sadašnje izaslanike u foteljima svojih zemalja, kažu diplomate.

Konkurentni zahtevi su ponovo postavljeni za sedišta Mjanmara i Avganistana, a talibanska administracija i mjanmarska hunta su se sukobili sa izaslanicima vlada koje su zbacili prošle godine. Prihvatanje talibanske administracije od strane UN-a ili mjanmarske hunte bio bi korak ka međunarodnom priznanju koje traže i jedni i drugi.

Generalna skupština UN je prošle godine podržala odlaganje odluke o akreditivima Mjanmara i Avganistana.

Suparnički zahtev je takođe izneo ove godine za sedište Libije u UN – koji trenutno drži Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju – od strane „Vlade nacionalne stabilnosti“ koju predvodi Fati Bašaga i koju podržava parlament na istoku zemlje.

Odbor za akreditive UN sastao se 12. decembra i složio se, bez glasanja, da „odloži svoje razmatranje akreditiva“ za Mjanmar, Avganistan i Libiju „i da se vrati na razmatranje ovih akreditiva u budućnosti na sedamdeset sedmoj sednici “, koji se završava sredinom septembra sledeće godine.

Talibani su sredinom avgusta prošle godine preuzeli vlast od međunarodno priznate vlade. Kada su talibani poslednji put vladali Avganistanom između 1996. i 2001. godine, ambasador vlade koju su srušili ostao je izaslanik Ujedinjenih nacija nakon što je akreditivna komisija odložila svoju odluku o sedištu.

Mjanmarska hunta preuzela je vlast od izabrane vlade Aung San Su Ći u februaru prošle godine.