Mihajlović: Prvo odrediti ciljeve nove Vlade, pa onda ko može da ih ostvari

Mihajlović: Prvo odrediti ciljeve nove Vlade, pa onda ko može da ih ostvari

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da nova vlada bude snažna i s autoritetom i da je od personalnih rešenja važnije koji su vladini ciljevi i vizija. Ona je, gostujući na Kurir televiziji, rekla da napadi na nju ne mogu da ponište rezultate koje je postigla.

„Energetika je ključna danas svuda u svetu i moraće stvari mnogo brže i efikasnije da se rade ako želimo da budemo energetski, finansijski, pa i politički nezavisni, jer se suočavamo i suočavaćemo se sa velikim pritiscima. Verujem da ćemo imati jaku, snažnu i vladu punu autoriteta, koja će stajati uz građane u narednim mesecima koji će biti izuzetno teški, s obzirom na sve geopolitičke promene“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je najvažnije da se definišu ciljevi nove vlade i da se vidi koji su ljudi koji te ciljeve i viziju mogu da ostvare.

„Najpre o tome treba da se razgovara sa predsednikom Republike, a zatim i u stranci“, rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li sebe vidi u novoj vladi, ona je rekla da je od personalnih rešenja važnije koji će biti ciljevi vlade.

„Nezahvalno je pričati o tome da li sebe vidim ili ne u novoj vladi, kad bih to rekla opet bi tabloidi krenuli sa pričom o meni. To traje godinama, ali je najvažnije da čujem od koga dolaze napadi i optužbe. Kada vidim ko me kritikuje, onda to nema težinu, jer znam ko sam, kakvo znanje i obrazovanje imam, sa koliko srčanosti i energije sam postigla rezultate za koje sam se maksimalno trudila. O mom radu govore rezultati, a ne neuki kritičari“, rekla je Mihajlović.

„Žene su i danas žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, manje su plaćene za iste poslove, iako u većem procentu završavaju fakultete i doktorske studije, nema ih dovoljno na mestima na kojima se donose odluke i trpe diskriminaciju na poslu i u društvu samo zato što su žene“, istakla je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da „sve dok je tako, naš posao nije završen“.

„Zarad svih tih žena koje su se 1945. izborile za jedno od osnovnih prava, ali i zarad devojčica i mladih žena pred kojima je život, nemamo pravo da stanemo u našoj borbi – a to je borba za bolje društvo u kojem i žene, kao i muškarci, imaju jednake uslove i mogućnosti, ništa više od toga“, rekla je Mihajlović.

Žene u Jugoslaviji su dobile pravo glasa 11. avgusta 1945. godine.