Mali: Potpuno neistinite tvrdnje da će Ekspo koštati 18 milijardi evra

Mali: Potpuno neistinite tvrdnje da će Ekspo koštati 18 milijardi evra

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je program „Skok u budućnost – Srbija 2027″ mnogo širi program od samog Ekspo projekta.

Mali je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, rekao da će u okviru programa „Skok u budućnost“, širom Srbije do 2027. godine biti uloženo oko 18 milijardi evra u više od 300 projekata, a između ostalog biće građene i obnavljane škole, zdravstvene ustanove, auto-putevi, saobraćajnice, brze pruge, BIO4 kampus …

Mali je, gostujući na Pink televiziji, objasnio da je to mnogo širi program od samog Ekspo projekta , koji će obuhvatiti investiciju od oko 1,2 milijarde evra i to za izgradnju, kako je rekao, novog grada u Surčinu koji će sadržati stambeni kompleks, Akvatik centar i Nacionalni stadion.

Ministar je, kako se navodi, podvukao da su potpuno neistinite tvrdnje da će Ekspo koštati 18 milijardi evra.

Mali se osvrnuo i na nedavnu radnu posetu Vašingtonu, gde je prisustvovao Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, a kako je naveo, u narednih pet do deset godina najveći problem svetske ekonomije biće usporavanje rasta, ali Srbija beleži ekonomski rast i u takvim uslovima, kao i da će biti nastavljene reforme za koje ćemo imamo podršku MMF-a i u naredne dve godine.

Ističući da bez rasta zemlje stagniraju, Mali je rekao da je zadovoljan zbog činjenice da srpska ekonomija raste i to 2,5 odsto prošle godine, kao i da beleži i ubrzanje budući da je u poslednjem kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio 3,8 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto.

Prema njegovim rečima, ove godine će biti premašena i projektovana stopa rasta od 3,5 odsto.