Lutovac: Briselu važnija spoljna politika od toga što nema demokratije u Srbiji

Lutovac: Briselu važnija spoljna politika od toga što nema demokratije u Srbiji

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da se stiče utisak da je Briselu važnije da Srbija uskladi spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, nego to što u Srbiji „nema demokratije“.

„Iz izveštaja Evropske komisije i Evropskog parlamenta jasno je da su u Briselu svesni da u Srbiji nema vladavine prava, slobode medija, slobodnih i poštenih izbora. Ali to se samo konstatuje i ništa se ne preduzima tim povodom. Važnije im je da imaju stabilnost, nego demokratiju u Srbiji“, rekao je Lutovac za Blic.

On je dodao se stiče utisak da Briselu nije važno da se u Srbiji uskladi unutrašnja politika sa evropskim vrednostima, već isključivo usklađivanje spoljne politike sa njihovom spoljnom politikom.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Lutovac je ocenio da je u pitanju „projekat prodaje balkanske magle“ i da je to traženje „obilaznice“ kada „niste u stanju da se integrišete u EU“.

Predsednik DS je rekao da očekuje da će opozicija u novom sazivu parlamenta da se odupre ponižavanju, za koje ocenjuje da traje od kada Srpska napredna stranka ima većinu u parlamentu.

On je kazao da će poslanici stranke na čijem je čelu tražiti da se vodi rasprava o važnim državnim i društvenim pitanjima, kao i da se kontroliše izvršna vlast.

„Poslanici DS će postati promoteri kulture uvažavanja, dijaloga i tolerancije. Zalagaćemo se da se uvede red u državi, pravda u društvu i odgovornost u politici“, naveo je Lutovac.